Witam, mam pytanie odnosnie pracy silnika.
Gdy odpalam auto przy zimnym silniku praca silnika jest nierówna ale po chwili juz prauje normalnie. Co moze byc przyczyna?
Z gory dzieki?
Witaj Bandzior popieram to co pisze Uli ale mogą dostawać przebicia przewody wysokiego napięcia jak chwile popracują nabierają temperatury i jest ok, duża wilgotność i słabe przewody to jest kłopotliwa sprawa.
Wysłany: 2008-01-15, 19:21 Re: Nierowna praca silnika
Bandzior napisał/a:
Gdy odpalam auto przy zimnym silniku praca silnika jest nierówna ale po chwili juz prauje normalnie. Co moze byc przyczyna?
Z gory dzieki?
Ja na Twoim miejscu, oprócz przewodów sprawdził również świece (choć to już pewnie zrobiłeś ). Mam podobny problem, tylko że moje auto nierówno pracuje tylko na gazie a rano mam problem z odpaleniem go - wilgoć. Jakiś mechanik stwierdził, że kable, które mam założone są niodpowiednie dla mojego wozu. Na szczęście już za dwa dni golfik wjedzie do warsztatu Jak dowiem się co mu dolegało napiszę. Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-01-15, 19:24 ]
Ps.: a kopułkę już wymieniałem jakiś czas temu i na długo to nie pomogło. Widać to nie tylko kopułka...
Silnik: 1.8 AAM 75 KM
Wiek: 23 Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 9 Skąd: Sokołów Podlaski
Wysłany: 2008-05-19, 21:58 Re: Nierowna praca silnika
Bandzior napisał/a:
Z gory dzieki?
Witam
Mam podobny problem....Przy odpalaniu zimnego silnika (głównie rano) odpala dobrze lecz po 10 sekundach zaczyna bardzo szarpać że wręcz nie idzie normalnie ruszyć i dzieje się tak około 2 minut dopóki nie złapie troche temperatury... Problem natomiast nie występuje jeśli po zapaleniu na benzynie od razu przełącze na gaz. Ciepły odpala idealnie. Wymienione świece na NGK i przewody na BERU. Zgodnie z poprzednimi sugestiami planuje także wymienić kopułkę i palec. Jednak jest jeszcze jedna rzecz która mnie zastanawia. Byłem u kolegi na interfejsie diagnostycznym i wykazało mi takie usterki ... 561 Regulacja składu mieszanki oraz 555 Sonda Lambda 2 - G108. Czy sonda lambda może być przyczyną wspomnianych problemów z pracą zimnego silnika
Proszę o pomoc