Wysłany: 2010-08-21, 11:20 Nierówna praca silnika 1.4
Witam!
Mam problem ze swoim Golfem III 1.4 1991r. Problem polega na tym że gdy samochód stoi na wolnych obrotach to nie równo pracuje czasami tak jak by chciał zgasnąć. Włączyłem cyfrowy obrotomierz i obroty wahają się pomiędzy 740-800 obrotów. Czy można jakoś ustawić to żeby pracował równo ?
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-08-21, 17:03
najczęstsza przyczyna falowania obrotów w golfach III to zabrudzona przepustnica lub siliczek krokowy radze ci zacząć od tego pierwszego bo u mnie też tak skakały obroty tylko to przeczyściłem i przepustnice i silniczek teraz mam 800-850 ale nic nie czuć tego że jest nie równo
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 700 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2010-08-21, 20:13
ja czyściłem wszystko benzyną ekstrakcyjną a jak nie chciało zejść to rozpuszczalnikiem nitro
tu masz poradę dotyczącą czyszczenia przepustnicy http://www.golf3.pl/topic...itp-vt10880.htm
u mnie wystarczyło odkręcić 3 śruby na klucz 10 i 3 śróby na imbusa żeby się dostać do przepustnicy
odpuść sobie czyszczenie przepustnicy , w twoim modelu z 1991 roku jest silnik 1.4 abd , z wtryskiem jenopunktowym podczas jazdy przepustnica jest myta automatycznie benzyną która jest podawana z wtrysku . Obstawiam silniczek krokowy . Ewentualnie podgrzewacz w kolektorze ssącym , jak go sprawdzić do kolektora ssącego stojąc przed otwartą maską jest z prawej strony wpięta wtyczka na 2 piny warunek do sprawdzenia koniecznie zimny silnik , daj zapłon i sprawdź czy kolektor ssący jest od spodu ciepły jak nie awaria , dla upewnienia odepnij tą wtyczkę i zobacz czy auto nie będzie jeszcze gorzej chodziło jak odepniesz i jest to samo to masz jeża uwalonego , u mnie w ziemie nie dało się auta odpalić z odpiętym jeżem a puki się nie nagrzał godził na 3 gary .
jedź na szrot zapytaj prawdopodobnie ci pożyczą do sprawdzenia , sama sonda jest skręcona w kata tak jak normalna śruba bądź miernikiem musisz poszukać jakie maja być wartości
tez moze byc kopulka mokra lub palec do wymiany lub cewka.
a najlepiej niech pod kompa podlacza to bedziesz wiedzial czy to sonda ale pamietaj jak sprawdzac beda sonde to silnik musi byc włączony bo jak bedzie zgaszony to bedzie calu czas pokazywac błąd sondy bo przy zgaszonym silniku nie pracuje
JA TAK MIALEM I OKAZALO SIE ZE TO POD KOPUŁKA BYLA WILGOC I OCZYWISCIE SPRAWĆ ŚWIECE
Przeczyściłem wszystko o wiele lepiej samochód pracuje ale czy przez to może więcej palic? Bo jakoś szybko wskazówka od paliwa opada zatankowałem 12 litrów tydzień temu a mam blisko do pracy jakieś 3 km a i juz jest na rezerwie.
[ Dodano: 2010-10-24, 14:21 ]
Hej nie wiem co się dzieje z moim samochodem pali strasznie dużo po przeczyszczeniu czy może być to wina sondy lambdy? Jak tak to jak sprawdzić to ze jest nie sprawna ? Gdzie on się w ogóle znajduje? Czy wymiana jest trudna?
Wysłany: 2010-10-26, 15:32
adziok09 napisał/a:
Przeczyściłem wszystko o wiele lepiej samochód pracuje ale czy przez to może więcej palic? Bo jakoś szybko wskazówka od paliwa opada zatankowałem 12 litrów tydzień temu a mam blisko do pracy jakieś 3 km a i juz jest na rezerwie.
[ Dodano: 2010-10-24, 14:21 ]
Hej nie wiem co się dzieje z moim samochodem pali strasznie dużo po przeczyszczeniu czy może być to wina sondy lambdy? Jak tak to jak sprawdzić to ze jest nie sprawna ? Gdzie on się w ogóle znajduje? Czy wymiana jest trudna?
Proszę o szybką odpowiedz
Sonda znajduje się w katalizatorze albo jak masz zamiast kata rurkę to pewnie w niej jest wkręcona co do wymiany jeśli tylko masz kanał to wymiana nie będzie trudna, a jeśli nie masz kanału to będzie problem :d a temperature ci wogóle łapie jak przejedziesz dystans do pracy to zobacz czy masz ciepły dolny wąż idący do chłodnicy może silnik jest niedogrzany i cały czas pracuje na ssaniu jak by ci sonda padła to spalanie byś miał większe niż 12 L :d i jeszcze do sprawdzenia zapłon bo może jest przestawiony