Silnik: 1.6 75km ABU
Wysłany: 2008-05-03, 20:44 Niedomagania silnika
Witam
Kupilem golfa ze 2-miesiace temu i ostatnio wracajac z trasy znalazlem kawalek prostej drogi i pojechalem z predkoascia 140km/h z jakies 5km no i musialem zwolnic bo zaczal mrugac mi olej i pojawil sie jakis piskliwy dzwiek oczywiscie olej wymienilem jak go kupilem olej ma nowy LOTOS mineralny 10w40 temperatura grzaniia silnika jest ok nie przegrzewa sie.Nie wiem gdzie szukac przyczyny przeciez olej jest nowy .Silnik to 1.6 chyba ABU benzyna i ma przejechane 155tys. Moze mial ktos cos takiego i mi podpowie co mam zrobic.
Pozdrawiam Marek
bemo24 [Usunięty]
Wysłany: 2008-05-03, 21:07
Stefan80, mozliwe ze czujnik cisnienia oleju ci nawala ja wczoraj go wymienilem bo jak jechalem 80km to mi kontrolka mrugala i piszczal dzwiek...(lub w najgorszym przypadku pompa oleju)ale zacznij od tanszych rzeczy takich jak czujnik ciesnienia mozliwe ze pomoze.. ja mam 1.8 i czujniki mam na filtrze oleju koloru niebieskiego i białego..dla spokoju wymienilem 2...pozdrawiam
Silnik: 16 Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 240 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-05-05, 08:42
zastosój gestrzy olej bo jest to silnik juz stary i mozliwe ze ma pewne nieszczelnosci polecam mobil 15 w 40 sprawdz tez czy niepoluzował ci sie cybant na wezyku w misce olejowej (czesto sie luzuje)i olej wycieka ----mam autko z takim silnikiem jak ty i tez bardzo czesto uciekał mi olej ale przyczyną był poluzowany cybant jak i uszczelka --pozdrawiam