Wysłany: 2010-08-13, 17:06 Magneti Marelli zamiast Bosch Mono-Motronic w AEA.
Miałem uszkodzony aparat zapłonowy, chyba czujnik halla, w 1.6 AEA. Wymienili cały zespół zapłonowy na używany. W AEA jest normalnie Bosch Mono-Motronic, a wstawili Magneti Marelli z innego golfa, taki chyba był w ABU, ale nie jestem pewien. Powiedzieli, że nie ma to znaczenia. Czy rzeczywiście może być tam Magneti Marelli zamiast Bosch Mono-Motronic i nie ma to znaczenia dla samochodu? Na razie wszystko działa.
Tylko, że Magneti Marelli jest wtryskiem wielopunktowym, stosowanym w silnku AEE, a Bosch Mono Motronic jest jednopunktowy. Czyli mam teraz wtrysk wielpunktowy w swoim silniku po wymianie tego aparatu zapłonowego? Czy jak to jest? Sorry, może to głupie pytanie, ale trochę się na tym nie znam.
Różnica między danymi mojego silnika AEA i AEE jest tylko taka, że AEE ma większy moment obrotowy i moc max. osiągana przy niższych obrotach oraz ma sotpień sprężania mniejszy o 0,2. Czy napewno ta wymiana aparatu zapłonowego nie wpłynie ma mój silnik?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-08-15, 17:38
adrian5, wymieniono ci zapewne tylko aparat zapłonowy a nie zespół wtryskowy . Czyli to na co się nakłada kopułkę od kabli zapłonowych. Działa to jest ok.
zebys mial wtrysk wielopunktoiwy musialiby Ci zamotowac caly kolektor inny wraz z listwa wtryskowa wtryskami oraz komputerem. masz po prostu aparat zaplonowy z innego modelu ot cala filozofia