po pierwsze pomiar ciśnienia oleju w układzie smarowania jak silnik jest ciepły da odpowiedź czy smarowanie jest dobre czy nie(jak nie masz sprzętu to mechanik ci zmierzy takie cos).
Jesli bedzie w normie to trzeba szukac w instalacji elektrycznej, moze być gdzieś przewód złamany, przywiera a jak sie rozgrzeje silnik to nie łączy jak trzeba...
długo miałem Golfa i to z przebiegiem 285tys a problemów z ciśnieniem oleju nie było nigdy, jedynie czujniki zaczeły przeciekać to wymieniłem na nowe.
_________________ Był Golf3- największy błąd mojego życia...
czerwone jest szybsze Ford Probe GT
no dobrze panowie cisnienie cisnieniem. ja przerabiałem miesiąc jak nie lepiej temat cisnienia oleju cisnienie pokazywało ksiazkowe. na wolnych obrotach jak i na wysokich. zmieniałem czujniki, hydraulike.czysciłem kanały olejowe w głowicy, pompe olejowa nawet zmieniłem. panewki korbowe. okazało sie ze była zadarta panewka głowna. dobranoc... a ciśnienie piekne i nie na jednym manometrze. kilka pozyczałem i wszystkie wskazywało tak samo...
przede wszystkim czy kolega nasz założył taki sam czujnik z odpowiednim oznaczeniem bar.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
POZATYM: Inspekcja nie ma nic wspólnego z kontrolką oleju! Inspekcja to zwykły przypominacz o przeglądach nie ma nic do pracy silnika itp. To tak jakbyś sobie ustawił w komórce alarm w kalendarzu.
Zauważyłem niestety.
Więc jest tak inspekcja wyłączona,zmieniłem olej i filtr, olej na Mobil 10W40, no i mam to samo, po 20 minutach jazdy piszczy, przegazuje przestaje.i tak co 2-3 minuty, czyli jak zapiszczy raz to potem juz co chwile i se przegazówki robie bo oci....iec idzie. Jak odłączyc ten pie.....y czujnik??
Jeżeli chcesz odłączyć czujnik to musisz podpiąć kabel, który idzie do czujnika (przykryty gumowym kapturkiem) do masy! Jeżeli tylko odłączysz kabel to i tak będzie piszczało.
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
W taki sposób można go podłączyć do masy (dodatkowym kabelkiem). Wtedy czujnik nie będzie działał, nie będzie piszczenia i sygnalizacji wizualnej, ale stracisz kontrolę nad ciśnieniem oleju. A to co chcesz z tym zrobić to tylko Twoja decyzja. Jeżeli to wina elektryki to nic nie powinno się stać, ale jeśli to coś poważnego to wtedy trzeba się liczyć z tym, że silnik się zniszczy po pewnym czasie jeżeli będziesz jeździł z np. za niskim ciśnieniem oleju. To zależy od Ciebie, jeśli nie masz wyboru to odłącz czujnik.
no czujnik zakładał poprzedni własciciel i dał to do mechanika
no prosze cie o czym my rozmawiamy. kiedy to było...?? to teraz ty kup i wymień czujnik.... 20zł mozesz straci dla znalezienia diagnozy. lepiej zrobic to niz rzuci mechanikowi 200zł aby zwalił miske i nic nie znalazł...
i do tego wymienił dobre czesci na nowe. a problem by sie okaqzał przez czujnik nie oryginalny który załozył kiedyś mechanik nie za twojej kadencji....
pewnie tak,ale do poniedzialku mozna oszalec z tym pikaniem.
SotoM napisał/a:
no prosze cie o czym my rozmawiamy. kiedy to było...?? to teraz ty kup i wymień czujnik.... 20zł mozesz straci dla znalezienia diagnozy. lepiej zrobic to niz rzuci mechanikowi 200zł aby zwalił miske i nic nie znalazł...
i do tego wymienił dobre czesci na nowe. a problem by sie okaqzał przez czujnik nie oryginalny który załozył kiedyś mechanik nie za twojej kadencji....
Tak czy owak jade do zaprzyjanionego mechanika, niestety dopiero w poniedzialek...
Wczoraj byłem u mechanika, zmierzył cisnienie i wyszło ok,ale dalej piszczy skubaniec.Mechanik kazał mi wymienic czujnik przepływu oleju(biały)na filtrze,zrobie to i dam znac...
Wczoraj byłem u mechanika, zmierzył cisnienie i wyszło ok,ale dalej piszczy skubaniec.Mechanik kazał mi wymienic czujnik przepływu oleju(biały)na filtrze,zrobie to i dam znac...
Tylko ciśnienie należy mierzyć w momencie kiedy kontrolka się włącza. Mam nadzieje, że było mierzone w ten sposób.
No myślę ze koles to zrobił jak trzeba, mowilem mu dlaczego chce zmierzyc kompresje,wiec mysle ze wie jak to sie robi, skoro jest mechanikiem, jedynym nie sciemniajacym w regionie jakiego znam
wymienie dzis oba czujniki jeszcze raz i zobaczymy co bedzie
[ Dodano: 2010-01-07, 16:20 ]
Ok, wymieniłem dwa czujniki i ales klar nic nie piska i smigam po cichu,hehe,dziekuje za pomoc Panowie
Witam, piszę w sprawie kontrolki oleju. Mam taki sam objaw, po rozgrzeniu kontrolka się zapala i piszczy po kilku sek przestaje. Rozwiązałeś ten problem? Jeśli tak napisz co mam zrobic? czy wymiana czujników pomogła. Z góry wielkie DZIĘKI. Pozdro.