Wysłany: 2007-10-08, 19:36 Dziwna sprawa z olejem...
Witajcie
Mam golfa III 2.0 GTI z 1994 roku. Jeżdzę na oleju 10w - 40, mój poprzednik na taki wymienił 5 000 km temu. Problem polega na tym, że jak wyciągam bagnet od oleju to na początku jest cały zachlapany olejem ( całkiem normalne ) ale po wytarciu i włożeniu ponownie zupełnie suchy. Widać, że ten plastik u góry do w który się wkłada bagnet jest klejony jakąś taśmą. Czy ktoś wie o co może chodzić Czy on juz tak żre ten olej i trzeba wlać miniralny, czy np. ten plastykowy dzyndzel jest źle poklejony i bagnet nie sięga
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 923 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2007-10-08, 22:59
miałem cos podobnego na początek wymien ten plastik to groszowa sprawa wtedy sprawdz poziom oleju w silniku umnie był popękany i było włożone kawałek węża ja włozyłem orginał plastik to musiałem prawie dwa litry oleju spuścić
Plastik kupisz w prawie każdym sklepie motoryzacyjnym Następnie zrób dolewkę albo zmień olej (proponuję 15W40 jest bardziej gęsty i na pewno będzie wolniej znikał niż 10W40). I sprawdzaj co jakiś czas stan. Silnik na pewno będzie coś brał tak więc tym się nie przejmuj. Jeżeli od wymiany do wymiany weźmie więcej niż 1 litr to proponuję wymienić uszczelniacze zaworowe
Koszt plastiku ok 3zł jezeli bedzie brał ole to proponuje zrobić remont silnika. Koszt części piescienie uszczelki, panewki to ok350zł-500zł.na częściach Getza. Remont może się okazać droższy jeżeli bedzie pąknięty tłok-tłoki koszt tłoka od150zł/szt.Jeżeli bedziesz sam robić zrób odrazy całość czyli głowicę i dół silnika ( praktycznie jedna robota ).