Witajcie mam taki problem z moim silnikiem 1.6 , a mianowicie rano (około 4) chciałem go odpalić żeby jechać do pracy i mi po dłuższym chechłaniu odpalił, ale w czasie wyjeżdżania zgasł , a potem już wcale nie odpalił
Gdy wróciłem do domu zauważyłem że silnik jest cały od dołu zarzygany(na łączeniu bloku z głowica) i prawdopodobnie poszła mi tam uszczelka, ale też zobaczyłem, że jest pod korkiem od oleju jakiś inny olej,taki jakby tam była woda lub coś w tym stylu to odrazu zobaczyłem że jest zwiększona ilość oleju na bagnecie. Około godziny 13 jak zapchałem auto do rodziców do garażu i postało kilka godzinek to chciałem spróbować go odpalić, ale i tak nie odpaliłem go wiec poprosiłem brata żeby spróbować na zaciąg i odpalił( to myślę że jest mała kompresja).
I chce zaznaczyć, że kilka dni wcześniej dolałem do zbiorniczka wyrównawczego samego glikolu bo mam małą dziurkę na obudowie termostatu i mi ubywa płyn z niego i czy ten glikol mógł spowodować cos?
zdjecia dopiero zrobie w pn bo wtedy aparat oddadzą mi
A wytłumacz dlaczego mam podniesiony ponad norme olej na bagnecie i dlaczego mam cały blok zarzygany olejem...
Silnik: 1.6 ABU + LPG Pomógł: 27 razy Wiek: 21 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 827 Skąd: TKI | Kielce
Wysłany: 2012-02-04, 20:08
zdejmij wąż ten co idzie od przepustnicy do odmy tam pod spód silnika i zobacz czy nie jest mocno zalepiony może ci gdzieś gdzieś z góry skapnęło na łączenie głowicy z blokiem:) w najgorszym przypadku będziesz miał do wymiany uszczelkę pod głowicą przez glikol raczej nic się nie stało ale jak masz koncentrat to trzeba wymieszać z wodą w takich proporcjach jak pisze gdzieś widziałem test że po dolaniu samego koncentratu do zbiorniczka to płyn będzie szybciej zamarzać.
Proponował bym po tym odpaleniu jak pisałeś " że masz większy poziom oleju
na bagnecie" sprawdzić jeszcze raz bagnet na zimnym jeżeli stan i klarowność oleju jest OK. to nie puściła uszczelka wody do oleju i dół silnika jest nie ruszony tylko jak prezesik 25 napisał zapchało odmę .ALE NIE ZNACZY TO ZE USZCZELKA JEST OK? bo może walić kompresję w układ chłodzenia i stąd może masz tą nieszczelność .
Witam przerabiałem temat cała wina to mróz 1-odma jak najbardziej jest to przypadłość tych silników co najmiej raz na rok trza czyścić,2-autko wstawic w ciepłe pomieszczenie i tego typu problemy znikną nara
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-02-04, 22:26
jak podczas odpalania poziom oleju na bagnecie rosnie to tylko wina zamarznietej i niedroznej odmy. Podczas krecenia silnikiem wzrasta cisnienie w komorze korbowej silnika i zaczyna wypychac olej przez bagnet.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1,4 cl [ABD] Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Paź 2008 Posty: 401 Skąd: zielona gora
Wysłany: 2012-02-05, 01:49
Bo wylecial ci olej uszczelniaczel walka rozrzadu,w najgorszym razie rozrzad do wymiany czyli pasek,zimmering
umnie to samo tyle ze caly olej zgubilem po drodze
Proponował bym po tym odpaleniu jak pisałeś " że masz większy poziom oleju
na bagnecie" sprawdzić jeszcze raz bagnet na zimnym jeżeli stan i klarowność oleju jest OK
Jeszcze raz sprawdź jaki jest olej na bagnecie OK??? jak poszedł płyn to będzie maź lub na dole woda i olej na górze i zwiększony stan oleju wtedy będziemy gdybać
PS olej to nie ciasto drożdżowe nie rośnie a z jakiegoś powodu stanu przybyło i to trzeba zdiagnozować