Wysłany: 2007-12-08, 12:36 dlawienie silnika przy dodawaniu gazu - spadki mocy - help!
odajac gazu - przechodzac po kolei z biegu na bieg - na poczatku d?awi sie - muli (brak mu mocy) a pozniej wchodzi na normalne obroty (ciagnie do przodu) i tak jest na prawie wszystkich biegach -- > dynamika jest bardzo kiepska.
zauwazylem rowniez ze kapie woda(jakas ciecz) z wydechu --kiepskie paliwo??
rowniez przy postoju ok 2 dniowym(bez jazdy) przy obecnej pogodzie sa problemy z odpaleniem - tzn - kreci, kreci - pozniej niby zapala silnik i nagle gluchy strzal z wydechu
spalanie w granicach 10-11l w cyklu mieszanym
Prosze o pomoc - nie wiem gdzie jest problem - zastanawiam sie nad wymiana elektryki (kopulka+palec, swiece, kable) filtry wymienione - ale czy to konieczne
Silnik: 1,8GT
Wysłany: 2007-12-08, 13:30
Cze?? mia?em ten problem ?aden warsztat nie móg? nic zrobi? tacy fachowcy dopiero pojecha?em do Nadarzyna do firmy "CHOJNACKI",jest tam m?ody fan i entuzjasta motoryzacji z du?ymi wiadomo?ciami na temat silników i nie tylko -POLECAM,ale wracaj?c do tematu jest uszkodzony czujnik Halla , tylko tylko ?e w niektórych aparatach zap?onowych nie wyst?puje jako cz??? zamienna ja musia?em kupi? ca?y aparat zap?.-spróbój podmieni? od znajomego -pozdro
Silnik: 1,8GT
Wysłany: 2007-12-08, 14:08
najpierw zobacz w serwisie czy jest czujnik oddzielnie bez aparatu zaplonowego bo to wydatek 700z? ,podjedz do warsztatu na komputer je?eli to to -wykaze zwarta sonde lambda (na gazie to normalne bo przy wtrysku zwiera ja komp.gazu) i drugie powinno pokazac czujnik Halla koszt badania nie wiecej niz 100zl model silnika masz na naklejce pokrywy rozrz?du zaczyna sie od 3 liter np:AAM i numer-b?de po godz 0.30
[ Dodano: 2007-12-08, 14:09 ]
mo?e przesle ci ksiazke w .pdf
trzeba bedzie sprawdzic - na jutro sie juz umowilem w warsztacie- mam nadzieje ze obedzie sie z wymiana - choc jesli trzeba naprawic/wymienic to trzeba bedzie to zrobic
ksiazke w pdf - literatura zawsze sie przyda - a wiedzy nt ukochanego golfika nigdy za malo - tak wiec czemu nie... podasz jakis link czy co...
Pytanie kolejne :
czy jesli zaloze instalacje gazowa - czy to bedzie mialo wplyw na prace silnika (jezdzacego na gazie)
W moim 2,0 8V mam podobne objawy, do tego przy szybszym odwarciu przepustnicy wyst?puje prztykni?cie (chyba we wtrysku) i zatelepie ca?ym silnikiem, pewnie to to samo czy orientujecie si? mo?e czy da si? podmieni? aparat zap?onowy z silnika 1,8 do 2,0? bo z tego co narazie wiem aparat silnika 2,0 (2E) ma dodatkowo czujnik spalania stukowego.
Po co gdy kogos boli glowa robic mu odrazu operacje mozgu? Problem moze byc prostszy niz sie wydaje a koszt rozwiazania to uwaga: 3-4zl!!! Zdziwienie?? Otoz problemem moze byc woda nagromadzona w ukladzie paliwowym ktora ogranicza moc silnika. Rozwiazaniem jest zakup denaturatu i dolanie go do zbiornika paliwa. Proporcje 100ml na 8-10litrow paliwa. Problem z glowy bez ciaglego ganiania do mechanika. Sprawdzicie a moze i u Was to pomoze. Bez obaw nie bedzie zadnych szkod o ile nie przesadzicie z dentka;P...Sam w ten sposob pozbylem sie tego problemu:)...Powodzenia!!!
Silnik: 1.8
Wysłany: 2008-05-15, 23:26
Witam!
Miałem to samo dokladnie dzisiaj (1.8 AAM) , na benzynie gasl, prychal i itp. dolałem na pol zbiornika paliwa ok 0,5 denata i pomoglo. Denat wiaze w paliwie wode , wiec mozna jej sie w prosty i tani sposob pozbyc, szczegolna przypadlosc w LPG. Ale co raz trzeba go0 bujnac na benzynce i zalac swieżym paliwem i mysle ze klopot z głowy.
Silnik: 16 Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 240 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-05-16, 07:16
koledzy mają racje dolej denatku --w zime w słuzbówce tak robie jak mam takie kłopoty i ok działa a przy okazji wymień filtr paliwa jak niewymieniałeś jeszcze koszt niuewielki a warto bo tez ma to wpływ na dynamike ----------pozdrawiam