Wczoraj jechałem do szkoły około 70 km , i zauważyłem że temperatura w ogóle nie wzrosła do 90C , ledwo co się w ogóle podniosła ! Przyjechałem do domu i na postoju trochę go pilowałem i temperatura podniosła się do około 90C ale dobre 10-15 minut musiałem go piłować....
Poczytałem trochę i poszedłem sprawdzić węże od chłodnicy , troszkę go rozgrzałem , ale nie do 90 C tylko żeby się ledwo co podniosla temp. i poszedłem sprawdzić , górny bardzo ciepły a dolny też ciepły ale nie az tak jak ten u góry ... Więc domyślam się że termostat się za szybko otwiera i to jest przyczyna nie dogrzania się silnika.... Czekam na potwierdzenie mojej tezy
patryk28091991, oba węże te grube co idą do chłodnicy muszą być tak samo ciepłe.
Pamiętaj że teraz masz mróz i go tak dobrze nie rozgrzejesz.
Masz przykrytą chłodnice?
Kolego coś za dużo mieszasz,tu piszesz że nie dogrzany ,tu znowu że dobrze grzeje,to może czujnik ci złe wartości pokazuje albo ty nie wiesz czego chcesz.
patryk28091991, z ktorego roku masz golfika i jaki masz licznik??
ja sie zaloze ze wskazowka temperatury ci juz zaczyna dawac oznaki "smierci". autko ci sie nagrzewa termostat puszcza ogrzewanie masz, silnik ma swoja temperature ale wskazowka ci tego nie pokaze gdyz dziala ona na slimaku i sprezynce ktora w czasie zycia zaczyna tracic swoje wlasciwosci i i tyle
ja tak mialem w poprzednim golfie w czasie jazdy (nawet w lecie) wskazowka nie wchodzila na 90stopni wymienilem termost, czujniki i dalej to samo
wzialem mlodszy licznik (gdzie wskazowki sa na silniczkach) i jak moj pokazywal 70 to ten drugi po przepieciu pokazywal 90
natomiast jak moj na postoju i pilowaniu doszedl do 90 to ten drugi pokazal mi 100
jak masz mozliwosc pozycz drugi licznik podlacz i zobacz
W środku mam ciepełko po prau kilometrach a co do licznik to go wymieniłem ,, stary był oryginalny z zegarkiem z 93' , a nowy kupiłem z obrotkiem firmy motometer , jak go kupiłem to miał około 220k km przejechane.
No tak może być , ale raz go rozgrzałem do tych 80-90 na postoju to się dmuchawa nie włączyła jeszcze , więc jeśli on zaniża to w takim razim nie miałem 80-90 tylko ponad stówkę ?
właśnie wróciłem z 25 km wycieczki i wskazówki podniosła się może o milimetr , górny wąż ciepły , dolny zimny !
[ Dodano: 2012-01-30, 13:28 ]
Zobaczę jeszcze jak będzie się jeździło z zasłoniętą chłodnicą
[ Dodano: 2012-01-31, 13:53 ]
No więc wrociłem z wycieczki 60 kilometrowej z zasłoniętą całą chłodnicą i było troszeczkę lepiej bo temp silnika w czasie jazdy podniosła się do 60C ale to dalej jest mało. Na parkingu trochę go poszlifowałem i doszło do 90C-95C i włączył się wentylator przy chłodnicy i było już ciężko dalej go zagrzać .... a węże były gorące ! sam nie wiem co to może być ....
[ Dodano: 2012-02-01, 12:37 ]
Dzisiaj trochę głębniej zanalizowałem o co kaman....
- No więc tak gdy zwarłem styki na kostce od czujnika temp to wskazówka bez problemu podniosła na maxa ...
- po włączeniu silnika i pracy po paru minutach górny wąż gorący a dolny zimny
- po przejechaniu około 6-8 kilometrach , wskazówki trochę się podniosła ale dalej tylko 65C
- po przyjechaniu do domu , obydwa węże gorące
- w trakcie grzania go na postoju temp. podniosła się do 90 i włączył się wentylator ....
- i ciśnienie w układzie chłodzenia też jest oki bo po podaniu gazu rura od chłodnicy robi się twardsza ....
Po tej analizie sam nie wiem co to może być .... Czujnik wygląda oki i termostat też ...