Wysłany: 2008-04-29, 20:08 chlodzenie silnika temperatura 110 poradzcie
jade sobie pieknego dnia az tu patrze i temperatura skacze mi do 110 stopni wiec na pobocze i grzebie tam. co dziwne wymienilem termostat i czujnik temperatury bo myslalem ze to to. a jednak nie. termostat otwiera sie jak na zegarze jest 110 - 115 stopni i potem wlacza sie wiatrak drugi bieg bo pierwszy sobie spalilem probujac schlodzic auto jak mi ta temperatura skoczyla ale to inna historia. tak wiec skoro to nie to co wymienilam to co moze byc dodam ze jadac temperatura utrzymuje sie na 110 -115 stopni i nie spada ani nie rosnie. sprawdzalem czujnik we wrzatku i pokazuje dobrze termostat tez sprawdzalem w garku w domu i tez sie otwiera i zamyka. wiec niech ktos madry mi podpowie co moze byc bo sam nie wiem. slyszalem ze pompa mogla sie rozszczelnic ale wycieku z niej nie ma. mam lekka nieszczelnosc na kroccu tym plastikowym przy termostacie delikatnie z niego sie saczy plyn ale nie duzo. to moze byc przyczyna?
bemo24 [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-30, 19:42
Witam.JA miałem tak jak Ty piszesz temperatura trzymała sie 100 110 stopni a na wezu było tak od 85 do 90... w moim przypadku to był zły wzkaznik temperatyry czyli czujnik temperatury bupiłem ten za 35zł i mi zle pokazywał wymieniłem na bodajrze za 60 65 i jest ok temperatura trzyma sie 82 85.... ale na wszelki wypadek wymieniłem tez pompe wodna bo i tak była do wymiany!! pozdrawiam
oizo [Usunięty]
Wysłany: 2008-04-30, 20:13
czujnik temperatury nowy oryginalny vw kupilem pokazuje dobrze to cos innego dziwi mnie ten termostat bo otwiera sie jak na wskazniku jest 110 a w domu przed gotowaniem sie wody otwiera sie czyli dobrze dziala
Mam identycznie, nie zabieralem sie jeszcze za to. Autko sie nie gotuje wydaje sie byc wszystko ok, wiatrak odpala. Bardzo szybko sie nagrzewa. Sprobuje za jakis czas wymienic termostat zobaczymy czy to cos pomoze.
[ Dodano: 2008-05-09, 18:30 ]
Dzisija wymienilem termostat i dalej to samo, chyba jednak to pompa wody orientuje sie ile koszt takiej wymiany ? I ile kosztuje taka pompa bo na allegro nie moge znalezc. Mechanik zawolal za wymiane pompy paska rozrzadu i rolki napinacza 100zl.
[ Dodano: 2008-05-11, 18:45 ]
Prawdopodobnie pompa wody
Mam identycznie, nie zabieralem sie jeszcze za to. Autko sie nie gotuje wydaje sie byc wszystko ok, wiatrak odpala. Bardzo szybko sie nagrzewa. Sprobuje za jakis czas wymienic termostat zobaczymy czy to cos pomoze.
[ Dodano: 2008-05-09, 18:30 ]
Dzisija wymienilem termostat i dalej to samo, chyba jednak to pompa wody orientuje sie ile koszt takiej wymiany ? I ile kosztuje taka pompa bo na allegro nie moge znalezc. Mechanik zawolal za wymiane pompy paska rozrzadu i rolki napinacza 100zl.
[ Dodano: 2008-05-11, 18:45 ]
Prawdopodobnie pompa wody
Czesc wam!!! Proponuje pootwierac szyby(jesli jest cieplo na zewnatrz) ogrzewanie na maxa i wiatrak na 4 i bedzie chlodniejszy silnik. Ja jak stoje w korku to nie przekracza 80 stopni
_________________ Jeśli zobaczysz mnie we wstecznym lusterku to nie próbuj wciskać gazu... ja już to zrobiłem!!!