Wysłany: 2008-05-11, 15:33 Castrol Magnatec vs. Mobil Super S; 10W40
Panie i Panowie,
Pytanie, który olej wybrać?
Cena zbliżona (nieco droższy jest Castrol), więc może znajdą się tutaj użytkownicy tych dwóch olejów i coś podpowiedzą.
Nieco bardziej przekonuje mnie Castrol i ich technologia "inteligentnych cząstek".
Z góry dzięki za wypowiedzi!
Pozdrowienia!
holden-77
Silnik: 1.4 ABD + NOS Pomógł: 16 razy Wiek: 42 Dołączył: 10 Wrz 2007 Posty: 535 Skąd: ewewefwef
Wysłany: 2008-05-11, 18:22
ja jerzdze na castrolu mineralnym
i taki polecam cena ok 80 zł za 4l
ja uważam ze niema sensu lać syntetyka bo silnik by musiał miec ze 100tys tylko zęby to cos dało w kwestii lepszego smarowania a tak jak auto ma ze 150tys i więcej to aby przecieki wychodzą i zaczyna auto zrec olej bo wymyw silnik
ale jest wiele zdan na ten temat
a inteligentny jest ten od tych cząsteczek co wymyślił ten slogan a nie cząsteczki
Mój ma ok. 74 tys km i to jest rzeczywisty przebieg. Serio. A wracając do tematu to myślałem o mineralnym tylko, że znalazłem:
1. Mobil mineralny 15W40,
2. Castrol mineralny 15W40.
W "Sam naprawiam" jest zalecany 10W40 lub 15W50.
Jeżeli trzymać się tego co piszą w książce to tylko pół syntetyk pasuje.
Poradzcie Panowie...
Z góry dzięki!
Silnik: 16 Pomógł: 3 razy Wiek: 31 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 240 Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-05-13, 21:22
ja bym zalał mobila mineralnego 15 w40 (jezdze na takim) nasze autka niesą juz nowe i silniki wiele pr4zeszły dlatego polecał bym ci zalac gestrzy olej---pozdrawiam
Jeżeli faktycznie masz taki mały przebieg ...
Ja przy 168 tys miałem podobny problem. Coś trzeba było wlać a nie wiadomo było na czym do tej pory jeździł.
Szkoda autka na mineralny. Jezeli poprzedni właściciel dbał o autko ....
Posłuchałem mechanika - zalałem półsyntetykiem. Zawsze go można "zagęścić " ... mineralnym
Przejechałem na razie ponad 6 tys - jest OK.
Pozdrawiam
Silnik: AEK 1.6 GT 101KM Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Mar 2008 Posty: 209 Skąd: Mielec
Wysłany: 2008-05-14, 19:30
Przy takim przebiegu nie zalewaj mineralnego tylko syntetyka lub półsyntetyka. Ja mam przebieg 170tys. i ostatnio zalałem półsyntetyk Mobil'a ale do CASTROL'A jakoś mam większe przekonanie i tego bym Ci polecił.
Proponuję Ci wlać fullsyntetyka najlepiej 0W/40, 5W/40 z rodziny Castrola, Mobila 1, Valvoline i innych. Ewentualnie semisyntetyka 10W/40. Nie przejmuj się, nie rozszczelni Ci silnika, wręcz przeciwnie poprawi jego uruchamianie przy niskich temperaturach i poprawi jego smarowanie. Symbole 0W, 5W, 10W, 15W nie oznaczają gęstości oleju, jedynie to - przy jakich temperaturach silnik uruchamiany jest bez najmniejszych problemów, a więc odpowiedni: 0W -30C, 5W -25C, 10W -20C, 15W -15C. Natomiast liczby: /30, /40, /50, /60 - oznaczają jego gęstość i określają jego lepkość przy temperaturze 100 stopni C. Więc jeżeli Twój silnik jest juz troche wyeksploatowany, tzn. "bierze olej", i chcesz go troche doszczelnić to zastosuj olej o parametrach 5W/50, 5W/60 ewentualnie 10W/50, 10W/60...Wybór już należy do Ciebie.... Zwróć uwagę jeszcze na na klasyfikajcę jakościową oleju, tzn. np. CL - im wyższa litera ta druga, tym olej ma lepsze dodatki uszlachetniające. Jest jeszce kilka innych czynników majacych wpływa na dobór oleju do silnika, ale te są jakby najbardziej istotne. I pamiętaj nie mieszaj olejów innych producentów...
[ Dodano: 2008-05-18, 02:31 ]
Proponuję Ci wlać fullsyntetyka najlepiej 0W/40, 5W/40 z rodziny Castrola, Mobila 1, Valvoline i innych. Ewentualnie semisyntetyka 10W/40. Nie przejmuj się, nie rozszczelni Ci silnika, wręcz przeciwnie poprawi jego uruchamianie przy niskich temperaturach i poprawi jego smarowanie. Symbole 0W, 5W, 10W, 15W nie oznaczają gęstości oleju, jedynie to - przy jakich temperaturach silnik uruchamiany jest bez najmniejszych problemów, a więc odpowiedni: 0W -30C, 5W -25C, 10W -20C, 15W -15C. Natomiast liczby: /30, /40, /50, /60 - oznaczają jego gęstość i określają jego lepkość przy temperaturze 100 stopni C. Więc jeżeli Twój silnik jest juz troche wyeksploatowany, tzn. "bierze olej", i chcesz go troche doszczelnić to zastosuj olej o parametrach 5W/50, 5W/60 ewentualnie 10W/50, 10W/60...Wybór już należy do Ciebie.... Zwróć uwagę jeszcze na na klasyfikajcę jakościowią oleju, tzn. np. CL - im wyższa litera ta druga tym olej ma lepsze dodatki uszlachetniające. Jest jeszce kilka innych czynników majacych wpływa na dobór oleju do silnika, ale te są jakby te najbardziej istotne. I pamiętaj nie mieszaj oleju innych producentów...
Silnik: 1.6 kat / 1.8 GL Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 138 Skąd: Gołańcz
Wysłany: 2008-05-18, 06:55
ja mialem castrola połsyntetyka efekt wypłukany silnik,przetarte tłoki o reszcie nie wspomne.lej mobila mineralnego.wiem co mowie.a to ze masz przebieg 70 tys to nic nie znaczy.silnik nie jest tej generacji co oleje.takiego pólsyntetyka to mozesz lac do golfa 4.pozdro