Wysłany: 2010-02-05, 17:20 Problem z podłączeniem radia
Witam,
mam taki problem z zamontowaniem radia Clatronic jakiegoś tam.
Otóż chodzi o to, ze chciałem podłączyć subwoofer, a radio Blaupunkta, które miałem w aucie dotychczas nie posiada wyjść RCA. Postanowiłem więc zamontować to, które zostało mi po poprzednim aucie.
I tu pojawił się problem. Kable wszystkie podłączyłem, radyjko działa, ale... nie mieści się w tej kieszeni na radio...
Ma ono tyle tych kabli z tyłu, jakiś bezpieczników na kablach+wyjścia na chinche, antena i gdyby nie to, to zmieściło by się chyba na styk, ale w takiej sytuacji brakuje około 1-2cm...
Da się tam może pogłębić nieco tą kieszeń? Lub może jest jakieś inne rozwiązanie...
Do radia bez RCA nie da się podłączyć wzmacniacza?
Teraz nie potrzebne, ale kto wie czy nie wymyślę czegoś
Problem też w tym, że samo radio jest długie (dłuższe od tego blaupunkta co był wcześniej). No i nie mogę na początku włożyć takiej metalowej jakby właśnie kieszeni, dzięki której to radio się trzyma na miejscu i nie lata, bo otwór jest zbyt mały, ale na to to już nie ma rady chyba...
A którędy można się dostać tak, by przytrzymać sobie te kable z tyłu i pociągnąć je tam gdzie mają pójść? Chciałem schowek wyjąć, ale nie rozkminiłem gdzie się trzyma
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 78 razy Wiek: 27 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 3769 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-02-05, 19:37
DJM napisał/a:
A którędy można się dostać tak, by przytrzymać sobie te kable z tyłu i pociągnąć je tam gdzie mają pójść?
najlepiej dosac sie tam pprzez panel nawiewu.Muszisz rozkrecic konsole z zapalniczka ,popielniczka.Panel od nawiewu lekko odchyl zeby ci linki nie pospadały ,wsadz reke i wyciagnij przewody od radia a jednoczesnie wpychaj je głebiej.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 74 razy Wiek: 27 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1640 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2010-02-05, 19:54
ja włożyłem rękę od spodu za schowkami po stronie pasażera i udało mi się pociągnąc za kable ale radyjko to już mi musiał kumpel wpychać bo mi ręki brakło
Zamiast rozbierać pół deski rozdzielczej poodpinaj zaślepki obok radia, przez nie będziesz mógł kierować (długim wkrętakiem) przewodami i kostkami, jeśli ułożysz je odpowiednio przed wsunięciem radia.
Wszystko idzie ogarnąć, cierpliwości.
kolego jeszcze w schowku masz jedna śrubę do odkręcenia od góry nie daleko zamka i pożniej wyjmujesz lampke i schowek wyciagasz. ja przyswoim tez zdejmowałem schowek i kable pochowałem miedzy schowkiem a radiem.
Ok, montaż radia ogarnąłem przez wentylację, ale okazało się, że chyba wzmacniacz się sp... uszkodził, bo napięcie dochodzi, masa jest, REM podpięty, a przy włączeniu radia lampki mrugną 2 razy i nic dalej, bez REM w ogóle nie odpala. Muszę go dać do sprawdzenia...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum