Witam!!
Mam wielki problem. Mianowicie jak właczam moje cb - alan 109 odbiera i nadaje po prostu super, ale gdy wlacze sobie zwykłe radio to nagle cb szaleje. nie odbiera praktycznie nic!! a na tym ekranie mam "equalizer" jak mozna to tak nazwać. Jak gra muzyka to paski lecą do góry.... Dodam ze zasilanie ciągnołem na wiele sposobow, nic nie pomoglo.
Pomocy!!
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: Problem z CB
batonTDI napisał(a):Witam!!
Mam wielki problem. Mianowicie jak właczam moje cb - alan 109 odbiera i nadaje po prostu super, ale gdy wlacze sobie zwykłe radio to nagle cb szaleje. nie odbiera praktycznie nic!! a na tym ekranie mam "equalizer" jak mozna to tak nazwać. Jak gra muzyka to paski lecą do góry.... Dodam ze zasilanie ciągnołem na wiele sposobow, nic nie pomoglo.
Pomocy!!
Podlaczales CB bezposrednio pod aku ?
Drugą sprawą jest montaż anteny
Na stale, magnes ?-

K@mil - POMOCNIK

akurat bezposrednio do aku nie szlo(tzn nie chcialo mi sie)
antena to http://allegro.pl/antena-sirio-omega-27 ... 01702.html
magnes i mam juz tego dość
- batonTDI
- Czytacz
batonTDI napisał(a):akurat bezposrednio do aku nie szlo(tzn nie chcialo mi sie)
Antena bardzo dobra (no chyba ze kupiles podróbe bo jest ich bardzo duzo na rynku)
Co do polaczenia to podlacz pod Aku i wtedy sprawdz ... druga sprawa jest ustawienie anteny, postaw ją na próbe na srodku dachu
ale podstawa to zasilanie do Cb z akumulatora 
-

K@mil - POMOCNIK

batonTDI, tak jak pisali poprzednicy musisz odseparowac te 2 radia zasilanie tak jak pisza besposrednio do aku(kable im grubsze tym lepiej) jeszcze maly myk na ominiecie zaklucen kabel zasilajacy cb + na kleme a - na karoserie auta mozesz tez dac ze 2 feryty na kazda zyle.
to wychodzi na to ze antena fm zbiera mocniej od cb i musisz je jak najdalej od siebie odsunac
a jeszcze mi powiedz czy kable antenowe od fm i cb sie nie spotykaja gdzies?? bo jesli tak to lipa. kabel antenowy od cb oczywiscie nie jest gdzies zwiniety w klebek(bardzo wazne).
to tez jest b.dobry sposob
a i antena cb na srodek dachu i wtedy sprawdz bo moze masz tak ze antena fm w koncu dach a cb kolo niej
antena oczywiscie wystrojona byla do miejsca montażu
batonTDI napisał(a):gdy wlacze sobie zwykłe radio to nagle cb szaleje. nie odbiera praktycznie nic!!
to wychodzi na to ze antena fm zbiera mocniej od cb i musisz je jak najdalej od siebie odsunac
a jeszcze mi powiedz czy kable antenowe od fm i cb sie nie spotykaja gdzies?? bo jesli tak to lipa. kabel antenowy od cb oczywiscie nie jest gdzies zwiniety w klebek(bardzo wazne).
paxstor napisał(a): dałem grubsze kable zasilające do CB z aku i dodatkowo owinąłem kabel pazłotkiem co chroni linię przed zakłóceniami,
to tez jest b.dobry sposob
a i antena cb na srodek dachu i wtedy sprawdz bo moze masz tak ze antena fm w koncu dach a cb kolo niej
antena oczywiscie wystrojona byla do miejsca montażu

VW GOLF 1,9TDI 1z GT 66KW/90KM 95r
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
Yaesu FT-857D/President Texas/HF-P1/HV-10
-

radomiak - Gaduła
dziekuje wszystkim za zainteresowanie!!
Zrobiłem pare rzeczy co tu pisaliscie i dalej nie pomogło.
Jako pierwsze pociągnołem z akmulatora zasilanie na dość dobrych przewodach, dodam ze plus i minus (nie pomogło)
Antena CB nie spotyka sie nigdzie z anteną z radia, strojenie CB nie pomogło sam juz nie wiem co zrobić:(
Jako pierwsze pociągnołem z akmulatora zasilanie na dość dobrych przewodach, dodam ze plus i minus (nie pomogło)
Antena CB nie spotyka sie nigdzie z anteną z radia, strojenie CB nie pomogło sam juz nie wiem co zrobić:(
- batonTDI
- Czytacz
batonTDI napisał(a):dziekuje wszystkim za zainteresowanie!!
Jest jeszcze jedna opcja
1) pozycz od kogos radio i sprawdz dzialanie z Twoja antena u Ciebie w aucie
2) pozycz od kogos antene i sprawdz jak dziala z Twoim radiem rownież u Ciebie w aucie
Jak przy jakims wyjscu bedzie dobrze to wiesz co robic
albo nowe radio albo nowa antena
no albo nowe auto ha-

K@mil - POMOCNIK

• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio