logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
jakie macie naglosnienie w swoim golfiku ??
Autor Wiadomość
slavwek.ie 

Silnik: warczy
Wysłany: 2009-12-23, 15:11   

SITEK, nie wiem, czy to jest dobre miejsce na komentowanie, bo Twój zestaw to plany a nie gotowy setup..
Co do wyboru - dziwnie trochę to rozplanowałeś, dając separowany zestaw na tył zamiast na przód, tam gdzie powinna budować się scena dźwiękowa.
W ogóle powinieneś zaprojektować przedni system na typowo separowanym systemie a nie na składance kilku rodzajów głośników.
W takim układzie jak planujesz potrzebna będzie ci zwrotnica na przód, aby przeprowadzić korekcję impedancji, ponieważ wypadkowa impedancja twojego zestawu będzie wynosiła 2Ohm a końcówka mocy radia tego może nie przeżyć.
Kolejną sprawą może być fakt, iż będzie brakowało z przodu wysokich tonów a średnich będzie w nadmiarze, bo głośniki z drzwi i te z podszybia różnią się mocą znamionową a radio będzie im dostarczało tą samą porcję zasilania. Tak samo będą się różniły profilem brzmienia. Można to oczywiście skorygować zwrotnicą i dzielnikami napięcia, ale sprawa będzie trudna, droga i pracochłonna, nie adekwatna do kosztów jakie poniesiesz na zakup głośników.

Przejrzyj dokładnie ofertę głośników Pioneera, może znajdziesz zestaw na przód w kwocie jaka by cię satysfakcjonowała, który mógł by zagrać z przodu.
Tylne głośniki pozostawiam bez opinii i dyskusji, ponieważ jestem przeciwnikiem montażu tylnych głośników.

P.S. Dobrze było by jeśli Moderatorzy wydzielili te posty z tego tematu jako odrębny wątek.
Volkswagen Klub Polska #157

K@mil 
POMOCNIK

Silnik: .
Wysłany: 2009-12-23, 15:17   

Nagłośnienie NOKIA
Czyli 6głosników Nokia + Radio Pioneer... przed wymiana bylo radio VW oryginalne :)

Szału nie ma ale to oryginal he :)

SITEK 

Silnik: 1.8 GL ADZ
Wysłany: 2009-12-23, 15:29   

ok dziękuje slavwek.ie rozpatrze ten przodek :) wiesz co do tych głośników masz troszke racji ale cięzko znaleźć coś co by pasowało bez ingerencji w tapicerkę itp by nie było to widoczne dla oczu a ładnie grało . jeszcze raz dzięki

slavwek.ie 

Wysłany: 2009-12-23, 15:32   

SITEK, jesli chcesz żeby zagrało tak jak oczekujesz, to czeka cię gruba ingerencja we wnętrze auta, w tym w tapicerki. Mówię tu o tłumieniu drzwi i montażu dystansów pod głośniki.
Bez tego będzie jedynie głośniej od serii.

SITEK 

Wysłany: 2009-12-23, 18:24   

nio masz rację wspominałem wcześniej o wytłumieniu autka drzwi podłoga klapa itp, zdobyłem dziś katalog pioneera i teraz coś poszperam w nim może znajdę jakieś głośniczki, wiesz dziękuję Ci za wspomnienie o zwrotnicach są przecież takie zestawy pioneera co mają zwrotnice w komplecie. a może uda sie kupić same zwrotnice, bo sądzę ze te zestawy mogę nie pasować w miejsca otworów głośnikowych mowa o tweeterach. jak ukończę audio to zamieszcze fotki :) pozdrawiam

slavwek.ie 

Wysłany: 2009-12-23, 22:30   

Zwrotnic nie dobiera się przypadkowo, powinny być one dedykowane do danego zestawu głośników. Przypadkowo dobrana zwrotka może narobić bałaganu w częstotliwości.
Tweetery da radę zamontować w fabrycznych miejscach w podszybiu, służą do tego specjalne akcesoria, najczęściej dołączone razem z zestawem głośników.

SITEK 

Wysłany: 2009-12-24, 12:15   

ale w tylnych drzwiach oprócz 17cm głośnika, mam tylko małe otworki obok klamek na około 30-35mm głośniczek a o taki ciężko, a te z dedykowaną zwrotnicą kosztują już kolosalne sumki bo z tego co się orientowałem od 440zł za komplecik lub wiecej, a mój budżet przewiduje do 200zł za komplecik w drzwi. masz jakąś alternatywę? może masz jakiś konkretny model pioneera na uwadze? z góry będę wdzięczny za poradę i za dotychczasowe uwagi dziękuję, biorę je pod uwagę i myślę ze uda mi się jakoś znaleźć kompromis pomiędzy ceną a jakością.

wesołych świąt życze wszystkim maniakom VW a w szczególności posiadaczom golfików

slavwek.ie 

Wysłany: 2009-12-24, 13:20   

W tylne miejsca (obok klamek) proponuję zamontować fabryczne tweetery Philipsa, które mają przyzwoity dźwięk (jak na tył wystarcza), kosztują grosze, montaż plug&play

A co do przedniego systemu - hmm, wolał bym zrezygnować z tyłu i kasę dołożyć do przodu. Za 200zł nie jesteś w stanie skompletować nic sensownego.
Musi być to koniecznie Pioneer?

P.S. Kolejny apel do Moderatorów, o wydzielenie postów i przeniesienie do nowego wątku

SITEK 

Wysłany: 2009-12-24, 16:02   

ok dzięki szczerze jestem zwolennikiem tej marki od dłuższego czasu tzn od jakiś 5-6 latek używam sprzętu pioneer wcześniej były to tylko odtwarzacz kasetowy i później odtwarzacz cd deh 1400 a na chwilę obecną deh 2220ub
więc pozwoliłem sobie teraz na resztę komponentów pioneer. wofer wzmacniacz. tylko rozważam tylko teraz nad tymi głośnikami wewnątrz.

nadmienię ze na chwile obecną grają w drzwiach:
przód oryginalne głośniki vw 17cm
tył signat 17cm o mocy 70 w i tweeter alpharda piezoelektryczny
a na podszybiu oryginalne vw

nie gra to zachwycająco więc idą do wymiany

gluszek 

Silnik: A4 1.9TDI
Wysłany: 2009-12-25, 15:14   

PiJey88 wydaje mi się że Twój sprzęt będzie miażdżył po prostu :ok: Powoli dążysz do celu i efekt będzie zadowalający czytając ten opis ;-)

kamil20 

Silnik: 1.6 101 PS AKS
Wysłany: 2009-12-26, 00:13   

JA DOPIERO CO ZAKUPIŁEM RADIO SONY CDX-NC9950 DO TEGO GŁOŚNIKI PIONEER TS-2010R 350W NA TYŁ I MNIEJSZE PIONEERKI W DRZWI. RAZEM GRA SUPER :-)

lisu891 
Grupa Świętokrzyska

Silnik: 1.9 TDi
Wysłany: 2009-12-28, 08:31   

No i ja sie zabieram za jakiś sensowny zestawik :)

Radyjko JVC KD-G731
przedni System ; Focal access 165 A1 + dystanse
Tył ; raczej ori lub brak ;]
w planie :]
wzmak , Rodek r680i , lub U-dimension glow 4075 v.2 lub U.S.AMPS XT-1600.4 , chyba ze cos jeszcze mi sie nawinie :) to plany na najblizsze miesiące , i oczywiscie wygluszenie dzwi ;] +kondensatorek jakiś ,

subwoofer RE-audio SR-10 w skrzyni zamknietej :)

Damiano 
Damiano

Silnik: 1,9
Wysłany: 2009-12-31, 18:10   

Jeśli chodzi o moje zdanie. To tak jak niektórzy piszą. To co wstawiacie, kupujecie i przykręcacie to jedna wielka "trzoda". Kilka osób zna się na rzeczy. Bo pierwszym krokiem aby powstało naprawdę dobre Car Audio to wygłuszenie drzwi. Kolejno wstawienie dystansów. A dopiero założenie tapicerki i podłączenie głośników. No chyba, że ktoś gustuje w tym jak wali wam po blachy. Kolejną sprawą to jak zauważyłem na tym jak i innych forach, żę ludzie montują głośniki w półkach :-o :-o :-o :-o to jest moje zdanie.

madoniek 

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2010-01-09, 23:12   

A ja mam takie Car - Audio że jak dam na maxa to obr. silnika z 1000obr./min. spadają do 720obr./min. :-D

http://www.golf3.pl/topic...hlight=madoniek <---- mój golfik :)

JBC to PW :)

slavwek.ie 

Wysłany: 2010-01-10, 16:13   

madoniek, to zmień alternator na 120A ;-)

Advertisement Reklama

Skad:...

Odpowiedz do tematu