zaczne od opisu sprzetu, a potem powiem w czym problem, a wiec:
glosniki:
- podszybie JBL GTO 427
- drzwi (wersja 3D): BOSCHMANN ALX-662
- polka: BOSCHMANN PR-6988N
radio: PIONEER DEH-3900
zmian sprzetu nie bedzie, bo nie w tym rzecz, auto kupilem juz z takim zestawem, ale wedlug mnie jest to zle podpiete, bo... (pomijam fakt ze wszystko smiga na samym radiu)
tylnie glosniki sa podpiete dobrze, 2 glosniki pod 2 osobne kanaly, jest ok
natomiast przednie glosniki sa podpiete szeregowo??, 2 glosniki (do radia jest podpiety glosnik w podszybiu, a do niego glosnik w drzwiach) pod jeden kanal i pod drugi kanal taka sama kombinacja, efekt jest taki ze graja praktycznie same glosniki w podszybiu (2ohmy), natomiast te w drzwiach (4ohmy) sa praktycznie nieslyszalne, rusza sie tylko delikatnie membrana (jak odpiolem glosniki w podszybiu wtedy zaczely normalnie grac te w drzwiach)
z tego co sie orientuje to powinna tam byc podpieta zwrotnica i teraz mam prosbe do was, zebyscie mi do tego zestawy dobrali odpowiednie zwrotnice, ktore sobia podepne, na allegro znalazlem zwrotnice 4-8ohmy, ale z uwagi ze glosniki w podszybiu maja 2ohmy a te w drzwiach 4ohmy, nie wiem czy te zwrotnice beda odpowiednie
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
jak poprawnie podlaczyc radio i 6 glosnikow
Ostatnio edytowano 15 paź 2008, o 19:41 przez kuracjusz, łącznie edytowano 1 raz
- kuracjusz
- Badacz tematu
chyba to powoli rozkminiam i wychodzi na to ze glosniki sa podpiete zle (biorac pod uwage swoje impedancje), sa polaczone rownolegle, wiec Rz=(2*4)/(2+4)=1,33ohma czyli fatalna sprawa, jak je podepne szeregowo, to bedzie Rz=2+4=6ohm, wiec wtedy powinno byc dobrze, jutro to jeszcze sprawdze na spokojnie, ale do tej pory nie wlaczam radia, wystarczajaco dlugo dzialalo na takim dziwnym polaczeniu, hehe a nie chce niczego puscic z dymem, szkoda by bylo
- kuracjusz
- Badacz tematu
"mecenas" to napisz dokładnie jak mozesz jak to wszytsko trzeba podłaczyc bo ja chcem zamontowac podobny zestawik tylko nie bede montowal głośników z tylnej półce jak mozesz to zapodaj jakies foto dzięki z góry mam ten sam problem co ty te w drzwiach graja chicho.
- kwiatekba
- Berbeć
kwiatekba jakie masz impedancje tych glosnikow ? bo to wazna informacja, w moim przypadku jak podlczacze wedlug tego schematu, czyli rownolegle to mam Rz=1,33 za malo, wiec trzeba podlaczyc szeregowo, wtedy bede mial Rz=6, jesli zle to rozkminiam to prosze zeby mnie ktos poprawil zanim puszcze glosniki albo radio z dymem, hehe
- kuracjusz
- Badacz tematu
no i sie okazalo ze jest to zle podpiete, nie dosc ze rownolegle to jeszcze z jednej storny byly znaki zamienione, narazie odpiolem glosniki w podszybiu, bo jakos nie mam czasu zeby to zrobic na stale, wazne ze glosniki w drzwiach zaczely normalnie grac jak poprawnie podlaczylem plus i minus, hehe
- kuracjusz
- Badacz tematu
• Strona 1 z 1
Powrót do Nawigacja, Car Audio i CB Radio