Wysłany: 2012-01-30, 15:22 Golf III 3d Głośniki w tylnych boczkach zamiast na półce ??
Witam wszystkich
Moim problemem jest to że chciał bym włożyć w tylne boczki głośniki 165mm.
I teraz pojawia się pytanie czy gdy założę te głośniki w boczki a z półki wymontuje to czy to będzie lepiej grało , trochę poszukałem na forum i nic nie znalazłem o tym temacie
Czytałem też że głośniki w półce tylko przeszkadzają subwooferowi
Drugie pytanie w jaki sposób zdemontować te tylne boczki tak aby nic nie połamać/zepsuć.
Za błędy przepraszam i liczę na szybką i interesującą odpowiedź
Pozdro.
GrZeChU91, Niestety ale nie , ja mam te bez maskownic ale gdzies czytałem że na boczkasz od wewnętrznej strony jest fabrycznie wyrysowane tak aby dokładnie wyciąć pod głośnik 165mm.
Lecz też nie wiem dokładnie jak zdemontować te boczki...
Silnik: GTI Edition Pomógł: 1 raz Wiek: 23 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 23 Skąd: Pabianice
Wysłany: 2012-01-30, 21:31
masz auto 2 czy 4 drzwiowe?
tak jak mowisz przy zdjęciu boczku masz narysowane kółeczko które trzeba wyciać pod głosniki...
Jeśli masz 2 drzwiowe to odkręcasz 3 śróbki które są przy drzwiach wyciągasz tylna kanape tak dla ułatwienia, odkrecasz 4 lub 3 plastikowe zaślepki,bolec od trzymania tylnej kanapy i powolutku odpinasz boczek, zdejmujesz, wygłuszasz, wycinasz dziure na głosnik, ciagniesz przewody, lutujesz,ITD. Pomogłem?
_________________ VW TEAM PABIANICE
....NISKO I SZEROKO....
Przykręcony jest na kluczyk imbusowy (5 lub 6 - nie pamietam) na samym środku bolca.
Zanim wytniesz odrysowany otwór z tyłu boczka, najpierw zmierz jego średnicę, bo otwór pod głośnik 165mm ma najczęściej 142mm, więc jeśli z tyłu zaznaczony jest obrys maskownicy (165mm) to wycinając pełny otwór głośnik wpadnie ci do środka i nie będzie do czego go przykręcić.
Lepiej 3x zmierzyć i podpatrzeć, niż raz wyciąć i zniszczyć tapicerkę.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2012-02-02, 23:28
kazek18 napisał/a:
i nic nie znalazłem o tym temacie
nie pisze się o tym bo powszechnie wiadomo że głośniki w boczkach czy półce nie wpływają na dobre nagłośnienie samochodu, liczy się tylko przód ewentualnie niskie tony w bagażniku. Ja mam co prawda farbrycznie zamontowane głośniki w tylnych drzwiach ae używa się ich tylko w jednej sytuacji: jeśli jadąc w długą trasę chcę mieć z przodu ciszej a dzieciaki z tyłu głośniej - to wtedy je podgłaśniam. Jeśli zależy ci głównie na nagłośnieniu dla ciebie czy pasażera z przodu, to montaż głośników w boczki jest stratą kasy, lepiej założyć coś lepszego na przód i/lub tubę w bagażnik.
pablomed, W tubę nie muszę inwestować ponieważ już mam w miarę dobrą skrzynkę 2x300RMS , chodzi o to że chce się pozbyć głośników z półki i zastąpić je tymi w boczkach ponieważ ostatnio jechałem z kumplem i on właśnie miał te głośniki w boczkach i wtedy zauważyłem tą różnice która jest moim zdaniem duża.