Planuję montaż głośników w przednich drzwiach. Chcę najpierw wyeliminować wszystkie drgania. Domyślam się, że musiałbym zastosować dystanse i wygłuszyć drzwi, ale nie wiem czy to ma sens. Nie musi być dużo, basu, bo będę miał subwoofer do tego. Chcę się tylko pozbyć tych drgań. Ewentualnie, gdy będę musiał je wygłuszyć, to wewnętrzną stronę też trzeba, czy można się bez tego obejść? Jaki jest efekt po wygłuszeniu? W drzwiach znajduje się m.in. mechanizm szyby, więc wątpię, że nie będzie już hałasu.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1401 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2011-10-08, 17:03
Wstawiasz dystanse + wygłuszenie pod boczkami i już masz efekt ktory oczekujesz, standardowo w trójkach glosnik jest przykrecany do boczków a wiec do tapicerki ktora wibruje i sie trzesie gdy gra glośnik przez co zniekształca sie jakoś dzwieku, montując dystanse ten problem rozwiązujesz, do tego wygłuszenie i całośc daje bardzo przyjemny efekt, jeżeli myslisz o jako takim sensownym naglosnieniu oraz jakosci dzwieku, bez dystansów ani wygluszenia ani rusz!
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Także planuję wsadzić w drzwi 2 głośniczki. Jednak ja jestem kompletnie zielony w tych sprawach więc oddam Golfa do znajomego, który zajmuje się Car Audio.
Mam pewne pytanko - w oryginale głośniki miały dystanse i były wygłuszone, czy po prostu montowano je byle były?
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 05 Lut 2010 Posty: 181 Skąd: gtc
Wysłany: 2011-10-09, 18:59
dystansow nie bylo w zadnych modelach glosniki byly przykrecone do tapicerki
co do wygluszenia spotyka sie czasem na alledrogo jak rowniez i tutaj styropianowe wygluszenia drzwi ale w jakich modelach byly one montowane tego nie wiem
_________________ to nie jest zwykłe 1,4 zawsze to powtarzałem
spotyka sie czasem na alledrogo jak rowniez i tutaj styropianowe wygluszenia drzwi ale w jakich modelach byly one montowane tego nie wiem
To nie wygłuszenie, tylko osłona przed wodą. W niektórych rocznikach była zwykła folia, w niektórych była pianka "a'la styropian" ale nic to nie ma wspólnego z wygłuszeniem.
jnmusic napisał/a:
Chcę najpierw wyeliminować wszystkie drgania
Trzeba odizolować głośniki od tapierki, czyli montaż dystansów i tłumienie, o czym wspominali poprzednicy. Nie ma innego skutecznego sposobu.