Wysłany: 2010-02-04, 21:37 głosiniki za mocne możliwe
Po witać a więc mam takie pytanie kupiłem sobie takie głosiniki http://allegro.pl/item895...00w_magnat.html
Uzywki od nas z forum dokładnie od użytkownika Basior1997. Mam radyjko JVC KD G333.
I radyjko mogę pogłsić do maks 50 na skali radia a głsiniczki zaczynają charczeć już od 25 bas wszystko ustawione na fula, kolega od którego kupiłem głosiniki twierdzi że radyjko za słabe czy to możliwe.??
Głośniki zawsze powinny być większej mocy niż wzmacniacz. Ale jak pisał kolega wyżej słuchaj na normalnych ustawieniach bez max na niskich tonach
Zawsze podziwiałem tych co przejadą i słychać tylko boom boom boom
Coś tu chyba jest nie tak to po co subufery do bagarznika skoro nikt basu nie lubi jak bym chciał wyłanczać bas to stary orginalne vw by mi wystarczyły a ja chce troszke basu to czyli nie mozeliwe ze radyjko za słabe.
Możliwe że to wina ich budowy.Inaczej zachowują się głośniki gdzie masz nisko i wosokotonowy oddzielnie i zastosujesz dobrą zwrotnicę. Do budowy 2drożnych wszystko jest zmnimalizowane.Może sprubuj podłączyć głośniki takiej samej mocy a innej firmy wtedy przekonasz się czy to wina głośników
Ostatnio zmieniony przez gaceq 2010-02-05, 15:06, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-02-05, 19:33
dane radia:
Maksymalna moc wyjściowa: 4 x 50 W
Moc wyściowa (DIN): 4 x 19 W
dane głosników:
Moc Max: 200 W
Moc RMS: 50 W
z tego wynika ze głosniki nie musza byc zbyt mocne a wystarczy ze beda ciagly nieco wiecej mocy niz radio nam podaje.
Na poczatek radzil bym wyregulowac wszystkie tony :niskie ,wysokie na 0.Potem stopniowo podkrecac i sprawdzic na jakiej pozycji zaczynaja charczec.
A czy przewody dobrze sa podpiete ,moze głosniki pracuja w przeciwfazie?
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4856 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-02-05, 19:51
dadi321vw napisał/a:
głsiniki są podłaczone pod orginalne okablowanie.
no czyli wporzadku.
To tak jak mówie wycisz na radiu wszystkie czestotliwosci :basss, wysokie i sprawdz jak graja .
Mozliwe takze ze wina tkwi w samym radiu a nie glosnikach skoro one sa nowe.
[ Dodano: 2010-02-05, 19:54 ]
za duzo bassu powoduje ze głosnik normalnie nie wyrabia,skok membrany jest zbyt duzy i to powoduje zakłocenia w postaci charczenia.Takie charczenie wydaja tez głosniki w ktorych cewka sie przepaliła./
Ok zrobię tak jak mówisz a zamina kabli przy gł sinikach nic nie zmienia nie bo uciołem orgialne wsuwki i załozyłem od tych kabli od magnata skręciłem i zaizolowałem.