Anteny nie ustawia się (stroi) do radia tylko do samochodu i miejsca w którym ma stać. u mnie sprawdzenie i ustawienie miernikiem zwykłym nic nie kosztuje, a sprawdzenie analizatorem (który sprawdza także stan naszego kabla) kosztuje 10zł.
Antenę Stroisz do samochodu a nie do radia ! Antenę stroisz raz a radia możesz sobie zmieniać kiedy chcesz i na jakie chcesz bo SWR anteny i tak ci się nie zmieni. I uwierz mi bo wiem co mówię.
Tylko szkoda ze do wystrojenia anteny (używając analizatora) nie trzeba radia. I czy mówi ci coś pojęcie masa pola odbicia fali ? (na google nie zajdziesz) O strojeniu anteny do radia nie słyszałem. Co najwyżej możesz ustawić radio w częstotliwości.
Dla mnie ta strona jest niczym i są popisane bzdury. Nigdy antena nie jest wstępnie zestrojona. Na każdym samochodzie i w każdym innym miejscu dachu będzie inny swr. Nie wierzysz to sprawdź sam.
Ale to nie temat do kłótni. Kolega pytał o szumy na radiu Albrecht i myślę ze otrzymał odpowiedz.
Ty masz swoje teorie ja swoje to nie powód do kłótni. Tak samo jak i gusta.
Silnik: 1.6 ABU Pomógł: 104 razy Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2008 Posty: 4855 Skąd: TKN Końskie
Wysłany: 2010-01-31, 14:18
najprosciej wytlumaczy wam ten art.:
http://www.cb-radio.info....radniki/67.html
i co wazne (wczoraj specjalnie sie pytałem goscia)
przy kazdej zmianie radia ,dobrze jest znowu zestroic antene.Antena raz ustawiona na dachu w danym miejscu ,to w tym miejscu powinna byc jak najczesciej.
nie to nie jest tak kolega mial antene zestrojona ze swoim samochodem ty przekladajac jego antene na swoj bolid tez musisz ja zestroic ze swoim autem antena jest zestrojona z jego autem tz. z powierzchnia dachu
antene strosz do auta nie do radia i po kazdej przekladce musisz znowu ustawiac promiennik ten bat co wchodzi w cewke nawet jak na swoim aucie zestroisz w jednym miejscu i przestawisz antene to znowu stojenie i jeszcze pare wskazowek ondosnie strojenia najlepszym miejscem jest srodek dachu nie zawsze sie tam da zamontowac ale to najlepsze miejsce oczywiscie montaz na stale jesli mozna lepsze osiagi niz na magnesie no i kabel tez b. wazne jego dlugosc to min 3.64m acha i antene stroisz przy zamknietych dzwiach i klapie tez wazne. wiec zestroi antenke ze swoim autem i dopiero zobaczymy. podjedz do jakiegos goscia co stroi i zobaczy na bank masz ok2 swr tak mysle. pozdro.
Ostatnio zmieniony przez radomiak 2010-01-31, 21:11, w całości zmieniany 1 raz