Wysłany: 2012-01-04, 18:34 Bezpiecznik kabla zasilającego wzmacniacz
Witam. Mam zamiar kupić zestaw car audio do podłączenia wzmacniacza i subufera. W zestawie jest napisane że dołączają bezpiecznik 60A. I tutaj moje pytanie czy 60A to nie za dużo? Bo przecież lepiej wsadzić mniejszy bezpiecznik,niech go spali jak ma spalić zestaw grający...
i nic się nie dzieje... zresztą jak ma się coś spalić to i tak spali się bezpiecznik, ale wiadomo im jest "Mniej" a większe napięcie idzie to od razu przerwie impuls w kablu
Ps. ja np na wzmaku mam 2 minibezpieczniki z 30A
czyli razem wychodzi 60A, dlatego mam na kablu mniejszą pojemność bezpiecznika że jak się zjara to nie przejdzie dalej bo jak masz na wzmaku mniej a bezpiecznik większy to wiadomo co może być
bezpieczniej będzie jak na wlocie dasz mniejszy bezpiecznik niż taki jaki masz na wzmacniaczu...
więc oblukaj wzmacniacz ile tam ma i daj mniejszy niż on ma
czyli lepiej na kablu zasilającym mieć większy bezpiecznik np 60A, a przy wzmacniaczu np 30A tak?
Bezpiecznik dobiera się do kabla, bo ma on za zadanie chronić kabel )przed zwarciem i spaleniem całego auta) a nie wzmacniacz. Wzmacniacz ma swój bezpiecznik.
Jeśli we wzmacniaczu masz np 30A to taki sam możesz dać jako główny.
Krystek.l, zobacz co się stanie, jak kablem, który zasila Twój wzmacniacz zewrze się klemy akumulatora w Twoim samochodzie?... To właśnie sugeruje Slavwek.ie, co się stanie, jak gruby kabel, podłączony bezpośrednio z akumulatora przetrze się np. w lewym progu golfika 3... A tak spali się bezpiecznik ten co się daje ok. 20 cm od aku, może on mieć i 100 amper, bo przy zwarciu kabla, i tak się spali, ale nie zapali się samochód. A wzmacniacz przeważnie ma swój bezpiecznik, a jeśli nie ma, to można dołożyć drugi bezpiecznik, przed samym wzmacniaczem, j