Wysłany: 2008-07-20, 18:55 Zapowietrzające się sprzęgło.
Pomaga na około tydzień odpowietrzenie go. Potem z dnia na dzień bierze coraz niżej, aż zaczynają zgrzytać biegi. W związku z tym mam pytanie co może być tego powodem i czy istnieje jakiś skuteczniejszy sposób na jego odpowietrzenie niż odpowietrznikiem na pompce sprzęgła.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-07-20, 22:31
zobacz czy nie jest podparciały elastyczny przewód układu hydraulicznego sprzęgła lub też metalowy jest przerdzewiały skorodowany i moze miec picikłakową dziurke . a sądze ze walniety jest siłownik.mozna kupić zestaw naprawczy. lecz ja osobiście bym sie z tym nie bawił tylko bym zainwestował w nówkę. niech ktoś ci wciska sprzęgło a ty dokładnie oglądaj i macaj przewody czy czy nie ma jakiegos wycieku płynu hamulcowego,który zasila układ na przewodach.innej opcji jak narazie nie widzę.pozdro
Zaczęła blokować się skrzynia biegów, żeby się zatrzymać musiałem wyłączyć silnik ze stacyjki.
Potem ręką odciągnąłem pedał sprzęgła i działał jakby dobrze, mogłem zmieniać biegi. Kiedy jednak włączyłem silnik i wrzuciłem bieg skrzynia się znowu zablokowała. Scholowałem go na włączonym silniku aby wspomaganie kierownicy i hamulce działały.
Mechanik najpierw wymienił wysprzęglik, potem siłownik-pompkę pod pedałem. Po 4 dniach odebrałem auto. Po tygodniu stało się to samo + holowanie. Teraz auto jest znowu u mechanika, który mówi, że nowy siłownik "Ate" się zepsuł !?
Czy mechanik powinien sprawdzić szczelność przewodów, które mogą zapowietrzać układ?!
Chyba sprzedam to auto bo już 2 razy je holowałem.
[ Dodano: 2008-07-29, 09:02 ]
Proszę o pomoc !?
[ Dodano: 2008-07-29, 10:57 ]
Czy w moim aucie układ sprzęgła sam się odpowietrza ?