Wysłany: 2009-09-15, 11:18 zablokowana skrzynia przy zapalonym samochodzie
witam,
mam taki problem ze skrzynią, jak silnik jest zgaszony to biegi mogę elegancko przełączać bez wciśniętego sprzęgła ale gdy odpalę auto to lewarek blokuje się w położeniu w którym był samochód odpalony i nie da się żadnego biegu wrzucić. wcześniej ciężko wchodził bieg 1 a wsteczny hałasował tak jakby sprzęgło nie było do końca wciśnięte (na zimnym silniku wszystko działało dobrze). Może wymienić olej w skrzyni? Czy może to coś z linką sprzęgła?
z tyłu skrzyni pod okragłym dekielkiem VW jest łapa która sie lubi lamać, takze małe łożysko sprzegła tam jest,które takze mogło sie rozsypać(w co watpie) -jeśli tam bedzie wszystko w porzadku to zrywaj skrzynie wymieniaj sprzegło(na to stawiam)
chyba ze linka sie rozsypała...
witam. mam ten sam problem. z tymże u mnie samochód stał 3 miesiące na dworze pod gruba warstwą śniegu, dzisiaj poszedłem go odpalić i biegi nie wchodzą przy zapalonym silniku (oprócz biegu wstecznego z takim jakby skokiem, i dwójką z dużym zgrzytem) przy zgaszonym silniku chodzą bez problemu. Przed zimą biegi wchodziły bez najmniejszego problemu. Też obstawiacie sprzęgło, czy to może mróz jakichś szkód mógł narobić?
falwej, no u ciebie poprostu sier sprzegło z kleiło...na pracujacym silniku popracuj troche sprzęgłem,moze sie odklei - bedzie dobrze a moze bedziesz musiał je wymienic.
falwej, nie najlepszy pomysł. Sprzęgło żeby działać prawidłowo musi mieć suchą tarczę i suchy docisk
_________________ Dowolne urządzenie, uszkodzone w dowolny sposób (z wyjątkiem całkowitego zniszczenia),będzie doskonale działało w obecności wykwalifikowanego personelu naprawczego.
jeżeli coś się skleiło to może prysnąć wd40 albo jakimś innym wynalazkiem
i odrazu idz do sklepu po drugie sprzęgło chory....!!?? popsikaj na tarcze hamulcowe i klocki i sie przejedź...ciekawe czy beda dobre hamulce to samo sprzęgło aby działało musi byc suche.
na upartego - mozna wyzucic skrzynie wywali tarcze, wyczysci przylgnie docisku.koła zamachowego tarcza jak jest gruba to przetrze papierem sciernym i poskłada lub wymienic sama tarczę,