Witam, dzisiaj wraz z moiom kolegom- mechanik z zawodu, wymieniliśmy w mojej golfinie sprzęgiełko- zalożyłem Valeo. To stare sprzęgło, przed wymianą brało od samej góry, ale luz na pedale był, a po założeniu nowego sprzęgła (nie ryjąc nic z tą samoregulującą się linką) pedał sprzęgła jest sztywny jak cholera- zero luzu. Dosłownie wypycha nogę jak się rusza po wrzuceniu biegu. Mam pytanie- jak mogę rozwiązć ten problem, czy jest konieczność wymiany linki??? Jeżeli tak to jaką długą kupić????
VW Golf III 2.0 8V 1992r.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
na lince masz regulację i należy tak ustawić (popuścić) aby luz na pedale był około 1cm, u mnie to tak wyglądamadry napisał(a):Mam pytanie- jak mogę rozwiązć ten problem, czy jest konieczność wymiany linki??? Jeżeli tak to jaką długą kupić????
jesli na lince nie ma takiego czegoś to trzeba zobaczyć czy na końcu linki co jest połączona z tym językiem przy skrzyni czy nie ma tam regulacji
-

marcinkoz2910 - Members
faktem jest że linkę z samoregulatorem da się jakoś wstępnie ustawić ale jeszcze się nie znalazł na forum taki co by to opisał bo nawet jak się komuś udało to nie wie jaim cudem
linkę masz za bardzo napiętą bo nie zablokowałeś mechanizmu samoregulatora przed jej wypięciem. W Książce "VW Glof III obsługa i naprawa " na stronie 207 i 208 ściskanie samoregulatora jest opisane tak
I przyznam że dopiero teraz zaczaiłem jak to zrobić
Polecam tą książkę
linkę masz za bardzo napiętą bo nie zablokowałeś mechanizmu samoregulatora przed jej wypięciem. W Książce "VW Glof III obsługa i naprawa " na stronie 207 i 208 ściskanie samoregulatora jest opisane tak
I przyznam że dopiero teraz zaczaiłem jak to zrobić
Polecam tą książkę
-

mani51 - Members
Mi się udało ją rozciagnac ale nie do konc abo sprzeglo nie beirze tak jak powinno robilem tak jak tam psize bo wczesniej w ogole nie brało. Najlepiej pomoglby jakis kumaty mechanik
-

Nowal - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja zawsze jak zdejmę linkę od sprzęgła z łapy na skrzyni to ją założyć kilka razy wpycham linkę i wyciągam z pancerza
i po założeniu linki idę do auta i wciska kilka razy sprzegło i sie linka sama naciąga
i po założeniu linki idę do auta i wciska kilka razy sprzegło i sie linka sama naciąga
Średnie spalanie 7,5>8l lpg /5,8l pb
- dziabi3
- Members
Ja wczoraj właśnie zakładałem linkę sprzęgła i coś mi nie wyszło ponieważ pedał jest bardzo sztywny, (troche siły trzeba użyć by go wcisnąć
) no ale to jest nic w porównaniu do tego, że w ogóle nie chce mi samochód ruszyć :O stoje sobie normalnie na biegu a on ani rusz
dodam, że biegi wchodzą normalnie. nawet jak nie wciskam sprzęgła. oczywiście na odpalonym silniku.
wie ktoś o co w tym chodzi ?
) no ale to jest nic w porównaniu do tego, że w ogóle nie chce mi samochód ruszyć :O stoje sobie normalnie na biegu a on ani rusz
dodam, że biegi wchodzą normalnie. nawet jak nie wciskam sprzęgła. oczywiście na odpalonym silniku.
wie ktoś o co w tym chodzi ?
- Sac
- Berbeć
sprzeglo ci sie slizga ja mam to samo tylko ze ja mialem nie tak ustawiono linke kupilem linke samoregulujaca i mialem zakladac ale podczas cholowania spalilem sprzeglo i musialem kupic nowa tarcze i w poniedzialek ruszam z wymiana.
- grzesiek8107
- Czytacz
Sac, pewnie ściągnąłeś taką blokadę z mechanizmu samoregulatora przed założeniem linki i dlatego jest za bardzo napięta. A porada jest na tym obrazku co umieściłem wyżej. Przeczytaj ze zrozumieniem i wykonaj. Powinno pomóc 

-

mani51 - Members
podpinam sie pod temat ma to samo za bardzo napiety pedal sprzegla
jezeli dobrze rozumiem to wystarczy ja pare razy wcisnac i wycisnac 
jezeli dobrze rozumiem to wystarczy ja pare razy wcisnac i wycisnac 
http://www.golf3.pl/viewtopic.php?t=12965 Moja maszyna 

-

Dawid924 - Czytacz
• Strona 1 z 1
Powrót do Napęd i skrzynia biegów