Silnik: 2.9 VR6 Syncro 190 KM ABV
Wysłany: 2008-11-13, 08:21
SotoM napisał/a:
świszczy na biegu to nie wina synchro tylko trybów...synchro służy do tego aby bieg mozna było wrzucić pod obciazeniem jak jest skrzynia w ruchu.moze to być wina łozyska na wałku na którym jest 4ty bieg...
Tak czy siak ile mnie więcej kosztowała by naprawa tego trybu?
_________________ Znalazłem auto, które będę nie tylko szanował, będę je wielbił
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-13, 19:17
a tego to ja nie wiem... cała robocizna mysle ze z 1000zł... 200 lub 300zl wyjecie i zalozenie skrzyni + z 500zł rozłozenie jej i złozenie. no i naprawa skrzyni w zaleznosci co wniej sie kryje...dlatego np u mnie w sz-nie mało kto sie bawi w naprawę skrzyni...tutaj to tylko ludzie wala na szrot VW albo inny i kupuja skrzynie.bo to taniej wychodzi....
[ Dodano: 2008-11-13, 19:25 ]
Golfik1986 napisał/a:
SotoM,
sluchaj dorzuce swoje pytanie do tematu po twojej radzie wymienilem olej w skrzyni i niestety wszystko wrocilo jak bylo a mianowicie czasem przy ruszaniu mam problem z wbicie 1 i tesh czasem mi jakos szarpnie przy wrzucaniu wstecznego jakby gdzies chaczyl nie wiem...
a robiłes coś z silownikiem sprzęgła?? przepompowywałes go świerzym płynem?? było juz w aucie wymieniane sprzegło?? tak w pisaniu to ja za bardzo tez nie moge wiedzieć o jakie szarpanie ci chodzi...biegi zapinaja sie ze zgrzytem czy jak...?? wiesz to ze golf 3 TDI to nie znaczy ze usterki sa identyvczne...i ze akurat tobie pomoze to co mi pomogło...ja cie rozumiem ze aby szukać to trzeba kase pakowac.ale to mnie też nie omineło...ja na samą j****ą skrzynie wyrzóciłem 1300zł. na cześci przekładki.całe szczescie ze jestem mechanikime z głowa na karku i sam sobie to robiłem bo jak bym jeździł po warsztatach to bym popłynoł jeszcze wiecej....takze, no wybacz stary...szukajnie takich przyczyn w skrzyni to wiesz jest metoda prób i błedów...
no no spoko wiesz tak zapytalem czy moze wiesz cos jeszcze bo to mi nie pomoglo powiem ci ze sprzeglo raczej nie bylo wymieniane bo juz kiedys pisalem o tym lozysku oporowym ze czasem sie odzywa lekko nie wiem czy to moze miec tesh na to wplyw jakis... jedyna czasem nie wchodzi wtedy musze cofnac i jeszcze raz wrzucic i wejdzie na luzie. z tym szarpaniem nie wiem jak mam ci to okreslic to jest cos takiego ze czasem wejdzie gladko bez problemu a czasem tak szarpnie cala skrzynia jakby gdzies przychaczyla trudno to troche opisac...
_________________ JAK RYCERZE ZAWSZE BRONIMY HONORU {Z}
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-11-13, 23:12
to moze być prześlizgiwanie sie tarczy sprzegła...ono sie prześlizguje tak odcinkami dlatego moze szarpać.jeszcze troche i poczujesz az nagle na 5tym biegu bedzie ci sie całkowicie slizgać i potem bedzie spadać to na 4 i 3.odrazu ci powiem ze akurat ja tak jeździłem i jak juz na 3ce slizgała sie tarcza to jak rozebrałem sprzęgło to juz nity okładzin tarczy delikatnie lizneły przyglnie tarczy na kole zamachowym... ogólnie sprzęgło Sachs'a kosztuje 500parę'zł ja po rabatach kupiłem je za 330zł...
moim skromnym zdaniem to nie bedzie wina linek...chyba ze jeszcze zobacz czy czasem nie masz luzu na tym plastikowym ramieniu które trzyma linke przy wybieraku przy skrzyni...wiesz o co mi chodzi...
Silnik: 2.9 VR6 Syncro 190 KM ABV
Wysłany: 2008-11-14, 11:56
SotoM napisał/a:
a tego to ja nie wiem... cała robocizna mysle ze z 1000zł... 200 lub 300zl wyjecie i zalozenie skrzyni + z 500zł rozłozenie jej i złozenie. no i naprawa skrzyni w zaleznosci co wniej sie kryje...dlatego np u mnie w sz-nie mało kto sie bawi w naprawę skrzyni...tutaj to tylko ludzie wala na szrot VW albo inny i kupuja skrzynie.bo to taniej wychodzi.... ...
No wiesz, kupując takiego potwora przygotowałem się na fakt, że czasem coś może być niepłacalne. Z drugiej strony, nie mam żadnej gwarancji że inna skrzynia będzie sprawna. Jeżeli naprawię moją (nawet za te ponad tyś PLN) to skrzynia będzie w 100% sprawna i będę tego pewny, czego nie można powiedzieć o jakiejś kupnej, używanej.
_________________ Znalazłem auto, które będę nie tylko szanował, będę je wielbił
Wysłany: 2008-11-14, 23:19
Golfik1986, nie nie. od góry jest wybierak.otwórz mache i jest eleganckie dojscie do tego
masz tu linka.są tam zdięcia o co mi chodzi...
http://www.golf3.pl/topic...nia-vt11151.htm
pozwolę sobie nieco odkopać temat i zapytam - gdzie dostanę synchronizator drugiego biegu do golfa III 2.0 i ile może on kosztować? Bo allegro w tych sprawach milczy, a mam ten sam problem - szybka zmiana z jedynki na dwójkę i zgrzyt, reszta już w porządku
Nie jestem, po Świętach to zrobię, ale pytam na zapas żebym mógł się psychicznie nastawić na opróżnienie portfela. Bo mimo szczerych chęci nie sądzę żeby to coś pomogło....
Przeczytałem praktycznie cały temat i w końcu nie wiem bo każdy radzi co innego - tak ostatecznie: naturalnie 75W-90, ale Mobil 1 czy Castrol?