Witam!
ciekawy ten temat, z uwagi na to ze ostatnio cos ciezko biegi mi chodza:)
Mam silnik 1.8 AAM jaki proponujecie olej do skrzyni i ile litrów??
z góry dzieki za info
2011:Integracja Racibrz,Ossy,III VAG Meeting Bielawa,Spot integracja-Wodzisław Śl.,SCP,Spot Między forumowy Opole, Spot Integracja z Czechami Virbice,Zakończenie sezonu Kraków
Widzę,że są bardzo rózne zdania na temat właściwego oleju do skrzyni.
Ja do mojego Golfa wlałem oryginalny olej z serwisu i co ?
Klapa,biegi wchodziły o wiele gorzej niz przed zmianą.Jedynke to po kilka razy,az zaskoczyła.
Po jakich 100km zmieniłem go na gęściejszy GL-4 80W90 i efekty zadowalające.Skrzynia pracuje o wiele lepiej,biegi wchodzą bez problemu.
Osobiście polecam do aut o duzym przebiegu wlewąc olej gęściejszy 80W90.
Widzę,że są bardzo rózne zdania na temat właściwego oleju do skrzyni.
Ja do mojego Golfa wlałem oryginalny olej z serwisu i co ?
Klapa,biegi wchodziły o wiele gorzej niz przed zmianą.Jedynke to po kilka razy,az zaskoczyła.
Po jakich 100km zmieniłem go na gęściejszy GL-4 80W90 i efekty zadowalające.Skrzynia pracuje o wiele lepiej,biegi wchodzą bez problemu.
Osobiście polecam do aut o duzym przebiegu wlewąc olej gęściejszy 80W90.
i tu sie zgodze... gadałem ze znajomkiem który pracuje na serwisie Seata - mówił ze seat wprowadził własnie zmiane oleju z 75W na 80W ze wzgledu na te stare skrzynie... i juz nawet u nich jak sie kupuje olej do skrzyni to nie mają 75W tylko 80W90...
takze ja tez bede zmieniał olej jeszcze raz na ten 80... bo zaczynają znowu mi sie dziać herezje z biegami...
to ja może powiem tak . Jestem kompletnie zielony i chciałbym uzyskać informacje gdzie w ogóle znajduje sie ten zbiornik oleju skrzyni biegow czy pod maska cyz trzeba gdzies pod auto wchodzi w ogole mnoze jakis obrazek czy cos bylbym wdzieczny
grzel nie ma czegoś takiego jak zbiornik oleju skrzyni biegów!
Obudowa skrzyni biegów jest zbiornikiem samym w sobie
Tak jak olej silnikowy wlewasz do silnika, tak olej przekładniowy wlewasz do skrzyni biegów (która jest zintegrowana z mechanizmem różnicowym) a nie do żadnego zbiornika.
Poglądowe zdjęcia masz na drugiej stronie tego tematu, czyli nawet nie pokusiłeś się o dokładne prześledzenie tematów już istniejących na nurtujące Cie zagadnienia.
Wstyd kolego... wstyd...
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
otoz czytalem i widzialem te zdjecie ale szczerze mowiac nic mi ono nie mowi chodiz mi o to dokladnie jak wymienic tehn plej czy musze wjezdzac na kanal vczy po tworzeniu maski juz mozna wymienic ?
Od góry czyli po otwarciu maski nic nie zdziałasz w tej sprawie.
Trzeba zabierać się do tego od spodu.
grzel nie zabieraj się za to sam, bo widzę że kompletnie nie znasz się na tym. Lepiej jedź do jakiegoś mechanika albo kumpla, który ma więcej pojęcia od Ciebie
PS. Bez urazy oczywiście
_________________ Sprzedam 2 x Kawa ZX-6R, 2001r oraz 2004r (636 na wtrysku) Sprzęty w nienagannej kondycji... Więcej info na PW.
czytałem to co piszecie i też miałem zamiar zmieniać olej na hipol, na szczęście nie mam kanału w garażu i to uratowało moją skrzynię. pojechałem do mechanika i kazałem mu zmienić olej w skrzyni, a on do mnie czy mam olej-to mnie zdziwiło, powiedziałem ze chce u niego kupić olej a on na to ze nie ma tego oleju bo za drogi jest!!! po drugie sprawdził mi poziom i powiedział ze mam jest ok, ale jak bardzo chce to mi go wymieni ale nie odpowiada za skrzynię, olej w skrzyniach jest dorzywotnio do końca dni skrzyni i tylko sie dolewa. wskazał mi ze wymianę tego oleju jedynie w serwisie, zajechałem do serwisu i zapytałem się o wymianę oleju gość kazał podać mi numer auta bo do każdego golfa-modeli były różne stosowane rodzaje oleju-tak mi powiedział, więc jak na razie poczeka na oil moje autko. więc sami widzicie te skrzynie są nad wyraz delikatne.
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1798 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-06-07, 18:38
SITEK napisał/a:
do każdego golfa-modeli były różne stosowane rodzaje oleju-tak mi powiedział
pier...li jak potłuczony. VW do większości swoich samochodów lał olej VW G50 SAE 75W-90. Ty już lepiej nie jedź do tego serwisu albo idź do jakiegoś bardziej kompetentnego człowieka
wątpie aby taki był motyw z olejami... czy to VW , AUDI , SEAT , SKODA do wszystkich tych modeli skrzyń manualnych leje sie olej 75W90. jedynie u mnie w sz-nie na serwisie Seata pracuje znajomek z którym gadałem to powiedział ze juz leją 80W90 lepiej wpływa na pracę skrzyni ze wzgledu na ich podjechane części...
Odswieze temacik. Mam zamiar wymienic olej w skrzyni biegow i zastanawiam sie czy taki olej bedzie dobry do mojej skrzyni?? http://moto.allegro.pl/it...0_1l_tanio.html
I jeszcze pytanko czy nie trzeba sie obawiac oleji z allegro??