Ok , ja nie wiem co bylo, nie mam mozliwosci spytac poprzedniego wlasciciela - wiec co w tym wypadku zalac? -
czy zalozyc ze byl syntetyk i wtedy dowolnie, czy ze mineral i wtedy wiadomo ze lepiej nie wracac do syntetyka
Powem Ci, ze jak chialem zmieniac olej w skrzyni (moje klopoty to problem w wbiciem "1" na postoju oraz zejscie z z "3" na "2" przy predkosci okolo 20 km/h) to nawet starzy "Voklswagenowcy" pukali sie w czolo. I dobrze, ze w swoje, bo ja sie pukac nie dam . Wlalem Castrol TAF-XS 75W90 - w pelni syntetyczny ze specyfikacja GL-4, wychodzac z zalozenia, ze gorzej byc nie moze. Efekty rewlacyjne, a ja juz szukkalem skrzyni o oznaczeniu CHB.
l007 napisał/a:
Np wyczytalem gdzies w srodku tego tematu zeby popatrzec przy jakichś wybierakach, ze to moze byc kwestia regulacji..
W moim przypadku do wymiany przy okazji spuszczenia oleju poszedl zimmering od wlasnie wybieraka, jablko czyli kula na wybieraku byla w stanie dobrym, wiec nie wyleciala.
Dobrze sprawdzic te elementy, przy wymianie, bo wiaza sie one i ich wymiana ze spuszczeniem plynu ze skrzynki.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Silnik: 2003 Jetta 2.0
Wysłany: 2010-03-28, 17:04
Dzieki
Staram sie wszystko na logike brac ale niestety wielu rzeczy nie robilem jeszcze - np wymiany oleju w skrzyni
W kazdym razie co to jest ten zimering i wybierak, za co one sa odpowiedzialne i gdzie je zlokalizowac i jak ocenic czy ok.. ?
Dopiero niedawno tym sie interesuje i wiem tyle ze od spodu mamy korek(srube) od opruzniania skrzyni, natomiast gdzies z lewej strony odkreca sie kolo(ok kierowcy) i tam sie szuka sruby od wlewania oleju,
Niestety fotek nikt nie zamiescil i tak na wyczucie musze, malo konkretów,
za wszelka pomoc dzieki..
pzdr
"Simmera to pierścień wykonany z gumy usztywniony metalową wkładką lub obudowany blaszaną pokrywą, stosowany do uszczelniania wałków obrotowych pracujących w smarze, oleju, paliwie lub wodzie" książkowe ale dosyć klarowne wytłumaczenie co to za urządzenie...
Wybierak jak nazwa wskauje to to co wybiera biegi, ten łącznik między lewarkiem zmiany biegów a skrzynią, wejdz na allegro, wpisz sobie wybierak i będziesz mial zdjęcia wybieraków sam wybierak w skrzyni to "ucho" do którego idą cięgna i to on bezpośrednio odpowiada za wybieranie biegów, nie wiem jak jest w przypadku Twojej skrzyni ale u mnie jest na górze i da się go zlokalizować patrząc od góry na skrzynie, myślę że u Ciebie nic innego nie wymyślili
Kolega SotoM pisał co i jak z tym skrzyniami do silników TD więc poczytaj raz jeszcze i będziesz wszystko wiedział (chodzi mi o spuszczanie i wlewanie oleju)
Wszyscy piszą o olejach syntetycznych i mineralnych, można również zalać pólsyntetyk do skrzyni i może akurat się uda, aczkolwiek to eksperyment i słowa "może się uda" mogą się zamienić w sukces lub wydatek
Taka ciekawostka na koniec, w rajdach samochodowych skrzynie seryjne z których korzystają kierowcy zalewane są dobrymi minerałami, ewentualnie pólsyntetykami, nikt tam nie leje syntetyku.... Przyczyna jedna, ostra eksploatacja i zuzywanie się elementów znaczniej szybciej, gęstszy olej niweluje w pewnym stopniu ubytki....
Silnik: 2003 Jetta 2.0
Wysłany: 2010-03-29, 14:31
OK simon
dzieki za wyczerpujaca odpowiedz,
co do tego oleju syntetycznego to tez cos w tym musi byc skoro widący producenci aut uzywają jednak jego a nie odrazu minarału, w przeciwnym wypadku zycie byloby prostsze , byłby tylko jeden rodzaj i koniec
ok w kazdym razie wniosek jest taki ze najlepiej w uzywanym aucie zarzucic mineral lub polsyntetyk - choc o nim malo kto sie rozpisywal i jakiekolwiek pzyklady podawal,
musze sie wziac za robote
pzdr
Wybaczcie że odświeżam temat ale i mnie czeka wymiana oleju w skrzyni.Dziś sprawdzałem poziom,odkręciłem korek wsadziłem całego palucha sucho i teraz problem,auto ma 160tys czy wymieniać na 75w90 czy na mineralny 80w90?Dodam że zimą drążek zmiany biegów dość ciężko chodził dlatego wnioskuje że olej był wymieniany i to raczej na minerał choć pewnośći nie mam.Co jeśli wleje teraz 75w90 czy nie rozszczelni mi się skrzynia
Wybaczcie że odświeżam temat ale i mnie czeka wymiana oleju w skrzyni.Dziś sprawdzałem poziom,odkręciłem korek wsadziłem całego palucha sucho i teraz problem,auto ma 160tys czy wymieniać na 75w90 czy na mineralny 80w90?Dodam że zimą drążek zmiany biegów dość ciężko chodził dlatego wnioskuje że olej był wymieniany i to raczej na minerał choć pewnośći nie mam.Co jeśli wleje teraz 75w90 czy nie rozszczelni mi się skrzynia
A dlaczego nie chcesz wymienić oleju na oryginalny olej z salonu VW, który jest w cenie olejów typu castrol czy mobil i zazwyczaj jest na miejscu? W salonie podaje się numer VIN i już wiadomo jako olej idzie do Twojej skrzyni biegów. Cena za litr to około 35 zł, a wchodzą zwykle max 1,9 litra.
Jak chcesz, ale pamiątaj, że niektórzy wymienili na zły olej, nawet chyba w tym wątku ktoś pisał, i im skrzynia poszła. Ja osobiście nie wiem o jakich parametrach jest ten oryginalny olej, bo tam nie jest to napisane na nim.
[ Dodano: 2010-04-12, 17:44 ]
I woogle to polecam profilaktyczną wymianę oleju do wspomagania i skrzyni biegów, obydwa podzespoły działają zauważalnie lepiej po tym i polecam wymianę na oryginalne oleje- cena dobrych w sklepie, a może i nawet tańsze w wielu przypadkach.
Witam panowie osobiscie polecam mineralny skrzynia chodzi cudownie , moj golf ponad 300 kk przebiegu od nowosci w pl u mnie, poszedl mi simmering przy wybieraku skrzynia wyla wlalem mineral po 8k km skrzynia przestala wydawac jaki kolwiek dzwiek dodam ze auto zagazowane i styl jazdy bardzo ostry, regularnie wymieniane plyny filtry, swiece nawet popychaczy nie slychac. SotM pzdr mineralny bracie