Silnik: 1,8 GT Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 14 Sie 2008 Posty: 50 Skąd: słupsk
Wysłany: 2008-09-06, 20:02
Ja wymieniłem olej i juz moja skrzyneczka ledwo dyszy JESTEM PRZECIWNY WYMIANIE OLEJU W SKRZYNI. jest takie powiedzenie " co zalała fabryka tego sie nie tyka" uwierzcie to sie sprawdza
no to co to za dziwna sprawa to co oni tam w fabryce leją a jak bedziesz ciągle dolewał to w koncu ta fabryczna "wydzielina" się wykapie i bedzie tylko ta co sam dolewasz.... i co wtedy???
Wiec piszę o rezultatach wymiany oleju olej wymieniłem jakieś 5 miesięcy temu i skrzynia jest cała i zdrowa a biegu mogę wrzucać najmniejszym palcem bez wysiłki
więc nie wierzę w to co piszecie że się zepsuje skrzynia nie ma takiej opcji, mój wujek pracuje już 25lat w warsztacie Peugota i jak mu to powiedziałem to do dziś sie ze mnie napierdziela że idzie człowiek od oleju w skrzyni
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1798 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2009-01-09, 21:47
marcinkoz2910 napisał/a:
olej wymieniłem jakieś 5 miesięcy temu
góra 4 miechy jak wnioskuję po dacie Twojego ostatniego posta
ja też zmieniłem i narazie nic się nie dzieje ale jakiejś wielkiej poprawy nie ma, jak jest zimno to zanim się skrzynka rozgrzeje trzeba troszkę siły żeby zredukować z 3 na 2 i tyle...jeśli o mnie chodzi to kto chce niech zmienia byle na odpowiedni olej a napewno nic się ze skrzynią nie stanie
Witam! Ja tez w swoim Golfie wymienilem olej na pelen syntetyk i skrzynia pracuje duzo lepiej niz przedtem.wlafem Castrola 75w-90. A tez mowili mi zeby dolac a nie wymieniac i dobrze,ze tak nie zrobilem bo skrzynia do mojego jest duzo drozsza niz do zwyklej wersji.
Silnik: Disel
Wysłany: 2009-01-11, 09:10
No to panowie jeszcze wytłumaczcie "zielonce" gdzie sie wlewa i wylewa ten olej (najlepiej by bylo z obrazkami), bo dzis od rana przy zmianie biegow trze mi tak jak by suchutka byla czy cos, wiec doszedlem do wniosku ze chyba juz czas.
Tez mnie czeka wymiana oleju i moje pytanie ile wchodzi do skrzyni ? Wyczytalem, ze 2 litry, ale rowniez pojawiala sie sugestia, ze 2,2 litra (Info-Tech).
Ktory olej: Castrol TAF-X SAE 75w/90 GL-4 czy Valvoline Dura Blend Gear Oil 75W/90 GL-4.
Castrol jest syntetyczny, natomiast Valvoline wystepuje w postaci syntetyku lub semisyntetku.
Motor 1.8 90 KM ABS, skrzynia CHB
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
co do wymiany oleju w skrzyni - ja darłem kłaki z jaj przy biegach u sibie ,przerobiłem wiele różnych przeróżnistych tematów i nie mogłem dojść do ładu. wymieniłęm w końcu olej i problem znikł, biegi mi wchodzą jak by dopiero co ze ścieżki produkcyjnej zszedł...