Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-31, 17:38 Wyciek ze skrzyni - uszczelniacz od strony dluzszej polosi
Czy wymiana tego uszczelniacza wymaga demontazu skrzyni? Czy wystarczy wyjac poloske z przegubem.
I pytanie bonusowe: gdzie jest ten wlew oleju do skrzyni bom slepy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-02-01, 12:30
Bradley napisał/a:
Czy wymiana tego uszczelniacza wymaga demontazu skrzyni? Czy wystarczy wyjac poloske z przegubem.
Wystarczy odkręcić przegub wewn., następnie w środku flanszy będzie śrubka ( u mnie w 1.4 jest śrubka na imbus ), odkręcasz ją i flansza wychodzi razem ze sprężyną i mosiężna tulejką dystansową, wtedy masz pełny dostęp do uszczelniacza półosi.
WAŻNE! Przy wyjmowaniu starego uszczelniacza nie używaj ostrych narzędzi, aby nie uszkodzić zielonego blaszanego kołnierza.
Ja wymieniałem uszczelniacz, podrapałem zielony kołnierz i nawet po włożeniu nowego uszczelniacza był wyciek oleju między uszczelniaczem a zielonym kołnierzem.
Pomogło wyjęcie zielonego kołnierza, włożenie na klej Reinz uszczelniacza, potem całość włożyłem również na Reinza do skrzyni - zero wycieków.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-02-01, 21:17
Ok, bede dzialal w niedalekiem przyszlosci. A wlew oleju jesli wierzyc opisom innych jest z przodu skrzyni (patrzac na przod samochodu), duza imbusowa sruba.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0