Silnik: 1.4 ABD Pomóg³: 119 razy Wiek: 31 Do³±czy³: 25 Lut 2008 Posty: 2726 Sk±d: ELE £êczyca
Wys³any: 2010-07-26, 12:25
Jak ³o¿yska firmy "KRZAK" to tyle mog± wytrzymaæ.
A je¿eli po wymianie ³o¿ysk np. z przodu nie by³a robiona geometria kó³ to i tak d³ugo wytrzyma³y...
Ty³ móg³ byæ zbyt mocno dokrêcony lub zbyt lu¼ny.
£o¿yska szybciej polec± jak np. za³o¿ysz jakie¶ ko³a z oponami zdartymi z jednej strony, wtedy ko³o nie stoi na jezdni pod odpowiednim k±tem i wtedy te¿ ³o¿yska "baj baj".
przednie rzeczywiscie "KRZAK", teraz juz zmienione na porz±dne, a tylne chyba SKF bo cena byla 60 zl,
geometria z przodu napewno dobra bo byla sprawdzana na ostatnim przegladzie, jesli chodzi o opony to rzeczywiscie nie sa pierwszej mlodosci.
Dodatkowo uslyszalem dzis od mechanika ze ciagniecie przyczepy, szczegolnie obciazonej dobija tylne lozyska, co ostatnio mialo miejsce, poki co zrobione, zobaczy sie ile teraz wytrzymaja
Silnik: Vento 2E Pomóg³: 235 razy Do³±czy³: 03 Sie 2008 Posty: 3757 Sk±d: ma³opolskie
Wys³any: 2010-07-26, 21:17
Adam.M, powinny wytrzymaæ z ty³u przynajmniej ze 100 tysiêcy. Ty masz bêbny ale ja mam tarcze i przy ka¿dej zmianie tarcz zmieniam równie¿ ³o¿yska ¿eby nie zak³adaæ starych. Na obecnych ma zrobione 150 tysiêcy, na przednich tyle samo. Dobrym ³o¿yskom i prawid³owo naci±gniêtym je¶li o ty³ chodzi tak szybko nic nie zaszkodzi. Mam Fagi czy jako¶ tak
Silnik: 1.4 ABD Pomóg³: 119 razy Wiek: 31 Do³±czy³: 25 Lut 2008 Posty: 2726 Sk±d: ELE £êczyca
Wys³any: 2010-07-27, 07:41
Adam.M napisa³/a:
geometria z przodu napewno dobra bo byla sprawdzana na ostatnim przegladzie
po wjechaniu na przegl±d zmierz± Ci tylko zbie¿no¶æ/rozbie¿no¶æ kó³ (czerwona, ¿ó³ta i zielona lampka), ale w taki sposób nie ma mo¿liwo¶ci sprawdzenia k±ta nachylenia ko³a.
Je¿eli podczas wymiany ³o¿ysk zwrotnica odkrêcana by³a od macpersona to na bank masz zepsuty k±t ustawienia ko³a, wtedy konieczna geometria w zak³adzie. Natomiast je¿eli przy wymianie ³o¿ysk wyjêty by³ ca³y macperson razem ze zwrotnic± (nie rozkrêcane od siebie) to obêdzie siê bez robienia geometrii.
mozliwe ze mialem zle zalozone te poprzednie lozyska, bo przy odbiorze auta po robieniu przednich ostatnim razem po 10 minutach wrocilem bo cos stukalo, okazalo sie ze gorna sruba teleskopu byla niedokrecona wiec podobnej fachowosci mozna sie spodziewac po montazu samych lozysk. oczywiscie bylem tam ostatni raz a teraz robil mi zupelnie inny polecany zaklad wiec moze teraz bedzie ok.
wa¿ne aby lozysko by³o dokrecone zgodnie z zalecana si³±... bo wiekszosc mechaników i dopiepsza rur± ile wlezie. a to b³ad... lub nie dokreci nakretki centralnej piasty... i montaz ³ozyska do zwrotnicy jak i piasty do ³o¿yska jest wa¿ny...
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach