Silnik: 1.6 ABU
Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 29 Skąd: Zza zakrętu
Wysłany: 2008-10-10, 18:31 Stuki w skrzyni (?)
Witam.
Od jakiegoś czasu podczas szybkiego ruszania bądz tez przy gwałtownym dodaniu gazu słychać stukot, jeden lub kilka. Podczas normalnej jazdy tego nie słychać. Co to może być?? Z góry dziękuje za odpowiedzi
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2008-10-10, 20:28
jeżeli to stukot tylko podczas gwałtownego ruszenia to masz do wymiany którąś poduszkę pod silnikiem, na pewno tą z przodu koło chłodnicy.
Natomiast jeżeli jest to stały stukot wzrastający wraz z prędkością podczas jazdy na I lub II biegu powoli przy max skręconych kołach to do wymiany przegub zewnętrzny (skrętny), prawy lub lewy - zależy z której strony stuka
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-10-11, 19:23
powiem tak, ja też miałem taki problem że zczęło mi dosyć głośno stukać przy gwałtownym ruszaniu a póżniej nawet przy spokojnym więc też myślałem nad wymianą tej poduszki z przodu aż pewnego dnia jadąc w nocy z Krakowa usłyszałem dźwięk jak by mi coś małego odpadło, jakaś śrubka, ale pomyślałem że to nie możliwe żeby mi się golfik rozlatywał, pewnie najechałem na coś kołem i odskoczyło uderzając w podłogę. Jechałem spokojnie dalej i po kilometrze znowy łomot i tak jakby znów coś odpadło - tym razem większe ale co tego nie wiedziałem bo było ciemno i niczego na drodze ani w rowie nie znalazłem. Z duszą na ramieniu dojechałem do parkingu i dałem nura pod samochód...zgadnijcie co mi zginęło - poduszka silnika przy chłodnicy, ta część która idzie od spodu. Widocznie śruba już jakiś czas wcześniej się popuściła i wkońcu odpadła...kupiłem nową poduszkę, założyłem i ...nadal coś się tłucze ale tylko czasem przy gwałtownym ruszaniu gdy opony kręcą się na granicy poślizgu i wtedy strasznie rzuca całą tapicerką i drążkiem zmiany biegów - pewnie któraś z tych dwóch poduszek silnika co są z tyłu już padła
Silnik: 1.6 ABU
Wiek: 23 Dołączył: 04 Sie 2008 Posty: 29 Skąd: Zza zakrętu
Wysłany: 2008-10-13, 19:53
Przeguby to nie są napewno. W sumie znajomy mechanik mówił też że poduszki pod silnikiem są ok. No zobaczymy jak odwiedze jakiegoś innego mechanika. Dziekuje za odpowiedzi
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4019 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-14, 22:37
a sprawdzałeś zawieszenie?? główni mi chodzi o tuleje tylne wahaczy przednich.kiedys coś takiego przerabiałem ze przy gwałtownym ruszaniu było uderzenie-okazało sie ze była zmęczona właśnie ta tulejka po str.kierowcy.