logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki w skrzyni (?)
Autor Wiadomość
Szary 

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2008-10-10, 18:31   Stuki w skrzyni (?)

Witam.
Od jakiegoś czasu podczas szybkiego ruszania bądz tez przy gwałtownym dodaniu gazu słychać stukot, jeden lub kilka. Podczas normalnej jazdy tego nie słychać. Co to może być?? Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)
http://www.golf3.pl/topic...t9546.htm#70937

prezesik25 
Kto pyta nie błądzi

Silnik: 1.4 ABD
Wysłany: 2008-10-10, 20:28   

jeżeli to stukot tylko podczas gwałtownego ruszenia to masz do wymiany którąś poduszkę pod silnikiem, na pewno tą z przodu koło chłodnicy.
Natomiast jeżeli jest to stały stukot wzrastający wraz z prędkością podczas jazdy na I lub II biegu powoli przy max skręconych kołach to do wymiany przegub zewnętrzny (skrętny), prawy lub lewy - zależy z której strony stuka

Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę

mani51 
POMOCNIK

Silnik: 1,6 ABU pb+lpg
Wysłany: 2008-10-11, 19:23   

powiem tak, ja też miałem taki problem że zczęło mi dosyć głośno stukać przy gwałtownym ruszaniu a póżniej nawet przy spokojnym więc też myślałem nad wymianą tej poduszki z przodu aż pewnego dnia jadąc w nocy z Krakowa usłyszałem dźwięk jak by mi coś małego odpadło, jakaś śrubka, ale pomyślałem że to nie możliwe żeby mi się golfik rozlatywał, pewnie najechałem na coś kołem i odskoczyło uderzając w podłogę. Jechałem spokojnie dalej i po kilometrze znowy łomot i tak jakby znów coś odpadło - tym razem większe ale co tego nie wiedziałem bo było ciemno i niczego na drodze ani w rowie nie znalazłem. Z duszą na ramieniu dojechałem do parkingu i dałem nura pod samochód...zgadnijcie co mi zginęło - poduszka silnika przy chłodnicy, ta część która idzie od spodu. Widocznie śruba już jakiś czas wcześniej się popuściła i wkońcu odpadła...kupiłem nową poduszkę, założyłem i ...nadal coś się tłucze ale tylko czasem przy gwałtownym ruszaniu gdy opony kręcą się na granicy poślizgu i wtedy strasznie rzuca całą tapicerką i drążkiem zmiany biegów - pewnie któraś z tych dwóch poduszek silnika co są z tyłu już padła

Szary 

Silnik: 1.6 ABU
Wysłany: 2008-10-13, 19:53   

Przeguby to nie są napewno. W sumie znajomy mechanik mówił też że poduszki pod silnikiem są ok. No zobaczymy jak odwiedze jakiegoś innego mechanika. Dziekuje za odpowiedzi
http://www.golf3.pl/topic...t9546.htm#70937

SotoM 
POMOCNIK
SAMEGO SIEBIE

Silnik: pracuje jak złoto
Wysłany: 2008-10-14, 22:37   

a sprawdzałeś zawieszenie?? główni mi chodzi o tuleje tylne wahaczy przednich.kiedys coś takiego przerabiałem ze przy gwałtownym ruszaniu było uderzenie-okazało sie ze była zmęczona właśnie ta tulejka po str.kierowcy.