Silnik: 1.9 TDI 1z
Wiek: 25 Dołączył: 11 Sie 2008 Posty: 102 Skąd: Okolice Krakowa
Wysłany: 2010-06-10, 09:17 Sprzęgło ile wytrzymuje? Jaka firma?
Witam, mam pytanie ile wytrzymuje oryginalne sprzęgło w TDI, 1Z? Sprzęgło jest już u samej góry i się już zaczyna ślizgać, mniej więcej chce określić jaki jest oryginalny przebieg auta, na liczniku jest 242tys km. Jakiej firmy polecacie sprzęgła LUK, Hart, SRLine, SACHS a może jakąś inną firmę? Im taniej tym lepiej
nie da się określić żywotności sprzęgła, jak będziesz je za często przepalał to wiadomo, że padnie szybciej. A sprzęgło - najlepiej sachs - ja takie będę niedługo u siebie wymieniał i inne nie wchodzą w grę. A mam dokładnie jak ty - czasami mi się ślizgnie, a łapie strasznie wysoko.
_________________ Moje mk3 “go to work, send your kids to school
follow fashion, act normal
walk on the pavements, watch T.V.
save for your old age, obey the law
Repeat after me: I am free”
kolego to zalezy ile ktos jezdzi po miescie!!! Wiadomo sprzeglo szybciej sie zyzywa ja sie biegi zmienia a co za tym idzie wciskasz pedal sprzegla na trasie wiadomo zadziej sie biegi zmienia ktos moze miec 100tys przebiegu a jezdzi tylko po miescie to szybciej mu zjedzie niz ten sam z tym samym przebiegiem a w trasie!!!!
LUK, SAHS, VALEO mysle ze do tych trzech firm mozna miec zaufanie. Co prawda nie naleza one do najtanszych ale jak wiadomo na niektorych czesciach sie nie oszczedza. P.S LUKa mozna wyrwac czasami w dobrej cenie Pozdro
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 119 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 2731 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2010-06-15, 05:55
Goral1985 napisał/a:
na trasie wiadomo zadziej sie biegi zmienia ktos moze miec 100tys przebiegu a jezdzi tylko po miescie to szybciej mu zjedzie niz ten sam z tym samym przebiegiem a w trasie!!!!
u mnie (fakt - ABD a nie TDI) siedzi jeszcze oryginał, obecny przebieg 307 tys. km, no ale wiadomo - depnąć nie ma czym, więc się nie depcze, to sprzęgło wytrzymuje.
Wysłany: 2010-06-22, 23:10
Zastanawiam się właśnie nad firmą Sachs tylko że będę musiał je z allegro ściągnąć, zmieniał ktoś sam to sprzęgło Na co zwracać uwagę przy wymianie?? Bo nie uśmiecha mi się dawać mechanikowi 300zł przecież inaczej można spożytkować te pieniądze
Sachsa znalazłem za 369-380zł na Allegro, teraz nie wiem czy są
są bo koleżka do ventyla kupował. dobra cena.- takie tez proponuje - to sprzęgło wytrzymuje bez problemu do ponad 400Nm- jesli sie je prawidłowo eksploatuje
Wysłany: 2010-06-23, 20:06
SotoM napisał/a:
są bo koleżka do ventyla kupował. dobra cena.- takie tez proponuje - to sprzęgło wytrzymuje bez problemu do ponad 400Nm- jesli sie je prawidłowo eksploatuje
sprzegło dostaje w dupe przy ruszaniu - wiele osób przy ruszaniu trzyma na półsprzegle i daje gaz na na ponad 1000rpm i przy zmianie biegów aby puszczec szybko zdecydownie sprzegło.
dizel aby ruszył nie trzeba mu dawac gazu tylko w momencie jak juz zaczyna jechac...
niektorzy lubia tez jeździc z noga oparta na pedale sprzegła...