sprawa wyglada tak, dzisiaj rano jak wyruszylem w trase, zanim przejechalem przez osiedle na 2 biegu w kabinie byl taki dziwny zapach (cos jak przypalone sprzeglo, taki rybi zapach, kurcze nie wiem jak to opisac), potem jak wejdzie 3 i 4 bieg zapach znika, praktycznie za kazdym razem jak ruszam i wbijam 1 i 2 ten zapach sie pojawia i znika, ogolnie to sprzeglo lapie wyzej, ale do tej pory nie slizga sie, przynajmniej wedlug mnie, moze sie juz konczy?
Ostatnio zmieniony przez kuracjusz 2008-09-15, 18:05, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-12, 10:58
jeśli da rade jeszcze zapiszczeć oponami na asfalcie to sprzęgło powinno być ok a na dziwne zapachy spod maski u mine pomogła wymiana filtra przeciwpyłkowego tylko że u mnie czuć było coś jakby spalony olej i głównie na postoju w korku itp. a w czasie jazdy było ok
filtr powietrza i przeciwpylkowy wymienilem kilka dni temu, wczoraj grzebalem przy pokretle od nawiewu, doginalem blaszke bo mi nie stykalo na wszystkich predkosciach, moze stamtad dochodza te zapachy, ehhh
a co do piszczenia na asfalcie, to nie udaje mi sie ta sztuka, hehe kumpel wsiadl tez nic z tego, obroty na 3000, 4000 i nie piszczy, ruszy dynamicznie, ale bez pisku, opony maja tutaj duze znaczenie ?
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-12, 17:57
pewnie że opony mają znaczenie ale 75 kucy przynajmniej na jedynce powinien przekręcić kołami...ale póki możesz ruszać, jak to napisałeś - dynamicznie to nie ma się co przejmować sprzęgłem w zimę i tak nie poszalejesz
zapach to ciagnie spod maski do nawiewu,to moze byc zepsuta tarcza,jak nie pisczy na jedynce przy 3000 tys obrotow to 100 do wymiany,tylko maluchy nie piszcza kolami przy tych obrotach,wrzuc 3 i daj mu gazy jak sie zadusi odrazu to tarcza ok jak poslizgnie troche to na smietnuik,jak jej nie wymienisz to bedzie ci darla kolo zamachowe i wiecej dolozysz
sprawdze to ruszanie na 3, ale to mam delikatnie ruszyc czy sprobowac "zamielic" bo tego nie rozumiem
dzisiaj doszly jakies dziwne, drobne swisty, pojawiaja sie na kazdym biegu w okolicach 2000-2500 obrotow, mozna to porownac do wlaczajacej sie sprezarki tylko takie troche cichsze
nawet mnie nie dobijaj ze musze juz teraz sprzeglo wymieniac, ehh 500zl pojdzie... a tak wogole to jakie dobre sprzegla polecacie, podajcie firmy
bo te dziwne rzeczy, zmiany wychodza z dnia na dzien, a ze nie jestem specem w tych sprawach to czasem mi ciezko ujac to o co mi chodzi, stad czasem takie nieporozumienie
bo te dziwne rzeczy, zmiany wychodza z dnia na dzien, a ze nie jestem specem w tych sprawach to czasem mi ciezko ujac to o co mi chodzi, stad czasem takie nieporozumienie
hej jesli chodzi o sprawdzenie sprzegla czy dobre to radze jeszcze zaciagnac reczny i wbic nawet 2 bieg i rozkrecic obroty do 2,5 tys i poscic sprzeglo jak zawsze normalnie. Jak silnik nie zgasnie to sprzeglo do wyniany i lozysko wyciskowe na sprzegle bo juz gwizda jak turbo.
W komplecie masz juz wszystko razem. Cena dobrego sprzegla w dobrej cenie to 350zl w sklepie motoryzacyjnym najlepiej sie zaopatrzyc. Robocizna 200-250zl.Pozdro Mtuner
_________________ Jeśli zobaczysz mnie we wstecznym lusterku to nie próbuj wciskać gazu... ja już to zrobiłem!!!
edit:
do kupienia mam sprzeglo valeo za 370zl, to juz jest podobno niezla cena, a co do robocizny to szok, dowiadywalem sie w kilku miejscach to rozbieznosc jest taka 270-350zl, masakra
ja mialem taki przypadek zona ciagnela mnie golfem benzynka palilismy na zaciag audi w dieslu i poszlo sprzeglo to jak wyjelem je i rozebralem to byla masakra a wczesniej bylo dobre,chlopie kup sobie ksiazke o golfie 3 wymontuj sprzeglo,rozbierz wymien tarcze jak spalona jak lozysko do du.. to wymien zloz to i zamontuj bo cie mechanicy zezra jak barana z rozna, a ksiazka to ci sie jeszcze przyda,miec samochod tani i byc bez kasy to trzeba głowkowac
[ Dodano: 2008-09-16, 17:13 ]
a za te 250 zl za robocizne zapros swoja do kina i tak dalej