dzisiaj sprawdzalem czy sie nie slizga sprzeglo tak jak mi radziliscie, 4 bieg, reczny, 3000 obrotow no i obroty nie spadly a auto zgaslo, wiec wychodzi na to ze sie nie slizga, tym bardziej ze normalnie nawet na 4 rozpedzam sie pod gorke, obroty i predkosc rosnie
gorsze sa te swisty i dzisiaj zaczelo jeszcze cos stukac, wykonczy mnie to auto psychicznie, hehe postaram sie najpierw z jakims kumatym mechanikem ustalic czy to na 1000% sprzeglo, bo koszty sa spore
Silnik: 1,6 ABU pb+lpg Pomógł: 78 razy Wiek: 28 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 1799 Skąd: TJE, Wodzisław
Wysłany: 2008-09-16, 17:10
mecenas napisał/a:
a co do robocizny to szok, dowiadywalem sie w kilku miejscach to rozbieznosc jest taka 270-350zl
oni to już sami nie wiedzą ile brac...mi samo wyjęcie skrzyni i włożenie drugiej zajęło 4-5h a robiłem to pierwszy raz i przy wyciąganiu pomógł mi kumpel ale zakładałem już sam więc trzeba było kombinować a jak masz skrzynię wyjętą to zmienić sprzęgło to na spokojnie godzina roboty...największy problem to miałem ze znalezieniem klucza do śrubek mocujących półosie a reszta to pikuś...jeśli czujesz się na siłach to tylko jakiś kanał będzie Ci potrzebny, kilka kluczy, wolne popołudnie i 300zł zostaje w kieszeni
Uruchamiamy na postoju silnik, zaciągamy hamulec ręczny, wciskamy pedał sprzęgła włączamy 4 bieg, doprowadzamy obroty silnika do ok.3000 obr/min. a następnie puszczamy dość szybko sprzęgło. Jeżeli sprzęgło jest sprawne silnik powinien zgasnąć, jeżeli obroty jedynie się nieco zmniejszą, nasze sprzęgło się "ślizga".
zrobilem wszystko wedlug tego sposobu, dlatego napisalem ze obroty nie spadly a auto zgaslo
co do wymiany sprzegla to raczej nie czuje sie na silach...
stukanie lacznika elastycznego to jedna przyczyna (zostal juz wymieniony), ale czasem, nadal mi cos stuka, dzisiaj np. jechalem ze stromej gorki i staczalem sie na 1 biegu hamujac silnikiem (w mysl zasady zjezdzaj na takim na jakim bys mogl wjechac) i gdy obroty wzrosly do okolo 1500 zaczelo znowu cos stukac, wbilem luz i cisza, czy to moze byc docisk sprzegla ?