Wysłany: 2012-01-24, 22:20 Piszczy tylko przy cofaniu
Mam taka sprawe gdy cofie to cos mi piszczy, gdy wcisne sprzeglo lub sciagne noge z gazu to przestaje,drazek biegow musze trzymac na wstecznym bo inaczej wyrzuca mi bieg, powiedziano mi ze to wodzik, ale nie jestem pewien,czy jak doleje oleju to przestanie???
to zalezy co mechanik okreslił wodzikiem. bo wodziki sa w skrzyni - aby je wymienic skrzynie trzeba wymontowac z pojazdu i skrzynie rozpołowic. szkoda pradu. szukaj skrzyni
Od dawna tak masz przy cofaniu? Było coś ostatnio robione przy skrzyni biegów?
Miałem identycznie w Passacie 1.8 90KM. Piszczało przy wrzuconym wstecznym biegu, a po wciśnięciu sprzęgła przestawoało. Powodem było krzywo osadzone łożysko oporowe. Różni mechanicy sugerowali poduszki pod silnikiem, górne łożysko amortyzatora, wiele innych rzeczy. Jeden mechanik podczas wjeżdżania tyłem do warsztatu powiedział że na 99% to jest łożysko od sprzęgła. Do wymiany poszła tarcza (prawie nowa), łożysko oporowe, docisk sprzęgła i uszczelka pomiędzy skrzynią a silnikem. Na tarczy były dziwne wyżłobienia oraz nierównomierne zużycie.