Silnik: 1.4
Wysłany: 2008-06-11, 16:16 olej do skrzyni biegów
Witam musze w swoim Golfie wymienic lub uzupełnić olej w skrzyni biegów, wiecie moze ile powinno sie wlać tego oleju do 5cio biegowej skrzyni i jaki najlepiej olej?? Z góry dziekuje za pomoc. Pozdro
Silnik: 1,6 AEE Pomógł: 11 razy Wiek: 25 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 302 Skąd: Dębica
Wysłany: 2008-06-13, 08:11
Są różne pojemności skrzyni. U mnie do skrzyni wchodzi 1.6 litra. Do innej wejdzie 3. Dowiesz sie przy wlewaniu oleju. A co do oleju musi to być pełny syntetyk. Jakiej firmy zdecyduj sam albo doradzą Ci w sklepie. Ja za litr płaciłem prawie 40 zł ale na takich rzeczach nie oszczędzam kupuje najlepsze bo smarowanie to podstawa
Zalej skrzynie olejem tylko i wyłącznie 75W/90 - pełen syntetyk, sprawdzonej marki, no chyba że chcesz mieć problem z wrzucaniem biegów w zimie.....tak jak kolega wyżej napisał - "smarowanie to podstawa"...
[ Dodano: 2008-06-18, 08:02 ]
U mnie wchodzi niecałe 2 litry.....
SMAROWANIE TO PODSTAWA...
w zależności od marki samochodu oraz pojemności silnika jego mocy występują różne typy skrzyni biegów...
które to powinny być smarowane odpowiednim rodzajem oleju zalecanym przez producenta, chodzi tu min. o lepkość, gęstość, temp. pracy,
>>w każdym szanującym się sklepie gdzie można kupić olej znaleść można katalog w którym to do odpowiedniego modelu auta przypisany został przez producenta odpowiedni typ oleju, oraz jego ilość <<
***nie zgadzam sie z kolegą... który poleca hipol..
kolego.. hipol <oczywiście olej przekładniowy> ale można go zalać do
ursusa c-360 a nie golfa 1,4
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4018 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-06-20, 23:38
jeden naprawde niesamowity fachowiec od skrzyn mi kiedys powiedział taką rzesz na temat sk.VWjowkich- wlewa sie olej tyle ile powinno byc czyli załóżmy te 2L do stanu az sie zacznie przelewac korkiem wpustowym. i jeszcze jest dobrze aby podnieść lewą strone auta na lewarku i dolać mu te 200ml oleju wiecej. ze wzgledu takiego ze w tych skrzyniach lubia padać łozyska na wałkach.a ten nadmiar oleju w niczym nie zaszkodzi