Silnik: Vento 2E Pomógł: 235 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 3758 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2010-02-22, 22:22
piotrus23 napisał/a:
i po co tyle zachodu
po to żeby widziec czy trzeba wlać i ile tak myślę. Poza tym i tak nie pomoże. Najpierw trzeba opatrzeć zewnętrzny mechanizm zmiany biegów, w pierwszym rzędzie tulejkę przednią od wałka zmiany biegów i kulkę wałka zwrotnego
Silnik: 2e plus,bmw Pomógł: 18 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Paź 2007 Posty: 685 Skąd: malbork
Wysłany: 2010-02-23, 18:16
SotoM napisał/a:
a olej do silnika wlewasz przez korek czy miarką oleju... chłopie ogarnij się...
Cytat:
trzeba opatrzeć zewnętrzny mechanizm zmiany biegów, w pierwszym rzędzie tulejkę przednią od wałka zmiany biegów i kulkę wałka zwrotnego
dobra uwaga...
kazdy ma swoje metody ja amiast srac sie z jakimis korkami odkrecam czyjnik wlewam i jakos nik nie narzeka!trzeba sopbie ułatwiac prace i nikt mi nie powie ze przez to ze wleje olej przez czujnik cos sie stanie!
witam ja sie podlacze pod temat. poniewaz moj problem jest taki. nie moze wrzucuc biegu pierwszego i wstecznego. tzn ciezko wchodza te dwa biegi. wiem ze bede musial wymienic cos w skrzyni pod maska silnika jest tam taki mechanizm odpowiadajacy za zmiane przelozen. znajduje sie on nad sprzynia z taka lapo biegów. czy cos w tym stylu. jak nazywa sie ko cale urzadzenie. czy ktos wie gdzie moze kupuc cos takiego. link do zdjecia http://www.fotosik.pl/pok...c046da648.html. zaznaczylem zółtym kwadratem. Wiem ze sa tam jakies tuleje i sa one tybite. acha kiedy wsadze sprzeglo do konca to za pierwszym razem biegi wchodza ciezko (mowa tu o pierwszym i wsteznym) kiedy trzymam sprzeglo caly czas to biego pozniej juz sie nie zacinaja. Kto pomoze
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 39 razy Wiek: 25 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 974 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2010-05-02, 09:01
To cale to wybierak z ciezarkiem wyrownowazajacym. No i jest tam jeszcze czujnik wstecznego.
Zainteresowalbym sie jednak ruchem linek.
btw. jak wlac olej do skrzyni w TDI przez czujnik biegu wstecznego? Przeciez ten czujnik to metalowa tuleja z wytloczeniem i jak wybierak idzie do gory to wytloczka spotyka sie z bolcem, jest przejscie i czujnik ma sygnal.
P.S. Co powiecie na lanie z gory przez impulsator?
Czy korek wlewowy jest przy lewym nadkolu? I jak to nalac jak nie mam szprycy.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
clive120, nie kombinuj z wybierakiem. identyczny problem miałem. zmień olej w skrzyni... gubią sie biegi R i 1 - tez kombinowalem z wybierakiem... 400zł w niego wrzuciłem i ciagle był problem - zmieniłem olej w skrzyni problem znikł - nalałem Castrola EP80 - 80W90 GL-4.
Bradley napisał/a:
jak wlac olej do skrzyni w TDI przez czujnik biegu wstecznego? Przeciez ten czujnik to metalowa tuleja z wytloczeniem i jak wybierak idzie do gory to wytloczka spotyka sie z bolcem, jest przejscie i czujnik ma sygnal.
P.S. Co powiecie na lanie z gory przez impulsator?
Czy korek wlewowy jest przy lewym nadkolu? I jak to nalac jak nie mam szprycy.
nie rób scen... korek wlewowy masz koło rozrusznika na korpusie srodkowym... do czego ci szpryca - 50cm węża ogrodowego,lejek z kuchni i wlewasz olej do skrzyni bez problemu...
przestańcie sie osmieszac z metodami wlewania uleju przez czujniki. dopiepszysz za duzo oleju a potem biedziecie pisali posty ze wam uszczelniacze wywala i od czego to moze byc...