Wysłany: 2011-12-13, 19:33 Nie wchodzi 1 bieg. co zrobic? pomocy
witam. tak jak w temacie. nie chce wejsc jedynka. wchodzi jak sie pomecze, z dwojki na przyklad albo podobnie jak wsteczny tylko wrzucac wczesniej. pozostale biegi wchodza normalnie. jak to naprawic?
Silnik: 1.8 /ADZ + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 398 Skąd: śląsk
Wysłany: 2011-12-14, 20:58
wyregulowanie tego ma znaczenie, ja miałem taki sam problem, bez przejścia z dwójki o jedynce nie było mowy , wstecznego prawie nie miałem. Zlokalizowałem luzy i na pierwszy strzał regulacja drązka zmiany biegów ( opis znajdziesz na forum w poradach ), przy okazji zauwazyłem ze miałem pękniętą blaszkę zaznaczoną na niebiesko na foto , pod która było jabłuszko ( czerwone ) kołatające się dziwnie lużno w miseczce ( zielone )
całosć wymieniłem oczywiscie
dalsze luzy znalazłem na tym małym drazku plastikowym
i na tym dłuższym ( czerwony) który nie dość ze był lużny na końcówkach to jeszcze krzywy
pozostał mi jeszcze luz w jednym miejscu ale nie biorę się za to bez kanału, za pare tygodni idę na urlop to bedzie czas. Po regulacji, wymianach jak opisałem jest dużo dużo lepiej, czasem mi jeszzce zgrzytnie 3 ale to bardziej przy redukcji niż przejściu z 2 . Myślę że jak uporam się z tym resztkowym luzem to problem ustąpi.
nie brałem oczywiście najtańszych ale nie siegałem tez po te z najwyższej póły, biorąc pod uwage ceny sklepowe to wolałem zamówić i dopłacic kurierowi i tak będziesz do przodu. W sklepie za mały drążek usłyszałem 35 zł blizej niesprecyzowanej firmy mającej siedzibę w południowych prowincjach Chin
ustawilem dzwignie zmiany biegow bo byla skierowana bardziej w lewa strone. teraz jest ok, narazie wszystko elegancko pracuje, wiec nie bede sie narazal na dodatkowe koszty. punkt dla kolegi ktory wstawil zdjecia jak co wyglada i dzieki temu mam obraz umiejscowienia w samochodzie jablka ktorego szukalem i nie moglem znalezc, poniewaz nie wiedzialem czego szukam.
Dzieki za rady chlopaki.
pozdrawiam.
Temat mozna zamknac.