Nagle nie wchodzą biegi,żaden bieg nie wchodzi na włączonym silniku,lecz na zgaszonym wchodzą.
Było patrzone do wysprzęglika , jest suchutki.
Zabraliśmy się z ojcem do odpowietrzania pompy sprzęgła, lecz sprzęgło przestało odbijać, nie wiem dlaczego.
Odpowietrzaliśmy kilkanaście razy ale i tak nie odbija za pierwszym razem,trzeba wyciągnąć pedał z podłogi ale następnym razem jest już twardsze i odbija. Panowie w czym może być rzecz?? co dalej robić ? bardzo proszę o podpowiedzi.
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1401 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-01-24, 08:39
Wykręc wysprzeglik oprzyj o silnik tak aby trzpien miał opór następnie nich ktoś wciska przegło a ty przyciskaj wysprzeglik i obserwuj czy trzpien się wysuwa, być może pompka przy pedale przeglą mieli i przepuszcza.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4018 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-01-25, 00:18
przy odpowietrzaniu sprzegła to normalne ze pedal zostaje w podlodze i trzeba go samemu uniesc.
jesli układ sterujacy jest szczelny sprawny to niestety posypała sie tarcza sprzegła.
Witam podepne się bo mam taki sam przypadek tylko nie mam sprzegła z pompą, Rano wszystko było wporządku a w polowie drogi do pracy nie mogłem zadnego biegu wrzucic przy odpalonym silniku, na zgaszonym okej kazdy wchodzil, jak odpalilem go na biegu przy wcisnietym sprzegle działało normalnie po dojechaniu do garazu nie mozna wyrzucić biegu. postał pare godzin w cieple i teraz jak wracałem to było prawie okej moze delikatnie cięzej biegi wchodzą i to nie za kazdym razem czasem jest idealnie. Poradzicie cos? Silnik 2.0 8v ADY, skrzynia nie wiem jakie ma oznaczenia.
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4018 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-02-17, 23:26
na poczatek rozebrał bym tył skrzyni i poddał weryfikacji stan czesci... jesli tam wszystko ok to skrzynia do zdjecia i najprwdopodobnie problem bedzie tkwił w docisku sprzegła....
Problem już rozwiązany, co się okazało docisk dobry jest. Tylko tarcza sprzegła ma wokoł siebie jakiś pierscień plastikowy który się złamał i wpadł miedzy docisk a tarcze sprzegła. Dlatego był problem z wrzuceniem biegów. Nowa tarcza i problem rozwiązany
Witam, ostatnio w czasie jazdy pojawiły sie problemy z biegami. Mianowicie ciężko było wrzucić niektóre biegi, tyle że raz ciężko było wbić bieg a następnym razem już normalnie. Zauważyłem też że przy ruszaniu z miejsca ciężko jest ruszyć i bardzo trzęsie samochodem. Przy wyłączonym silniku i na początku jazdy gdy jeszcze jest zimny wszystko w miarę normalnie chodzi. Co to może być??