Silnik: ABD Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2011 Posty: 31 Skąd: Przasnysz
Wysłany: 2012-02-01, 20:49 Miga kontrolka oleju, glosny silnik
Witam
Mam problem ze swoim autem. W niedziele wsiadłem do fury , zapalam a tu mi kontrolka od oleju miga ,co więcej silnik głośno pracuje ( jak stary diesel) . Dodam że dzień wcześniej odpalałem auto jeździłem i wszystko było ok. Stan oleju jest ok , na oleju przejechane 3 tyś kilometrów ,olej zmieniany w listopadzie. Na drugi dzień jak odpaliłem samochód było to samo miga kontrolka i silnik głośno pracuje w dodatku po kilkunastu sekundach załącza się brzęczek.
Nie wiem co mu sie stało.
Silnik 1,4 abd 60km
Przebieg 229 tys
benzyna +gaz
Proszę o pomoc!!!
Po spuszczeniu oleju i zdjeciu miski ukazal mi sie widok zmrożonego błota
Nie wiem co to jest ale wyglada okropnie
Czy to moze być powodem migającej kontrolki oleju a przez to braku smarowania ?
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4018 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-02-03, 08:10
no co woda w oleju...
jak masz miske zdemontowana to sprawdx panewki korbowe i głowne.
zaczóał klekotac jak ma nie klekotac skoro zamiast oleju jest gnuj. hydrosztosy zaczeły pukac...
Silnik: ABD Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2011 Posty: 31 Skąd: Przasnysz
Wysłany: 2012-02-09, 21:13
Szczerze mówiąc nie zauważyłem ubytku wody ze zbiornika .
Po drugie stan oleju nie podnosił się .
Czy mogło być to spowodowane krótkimi trasami i nie dogrzewaniem się silnika . Bo od jakiegoś czasu jeździłem dość krótkie trasy po 2 - 3 km.??
W tej chwili samochód jest już na chodzie , zmieniony został olej na nowy pól syntetyk 10 w 40 Neste . Wcześniej był też 10 w 40 ale producent Motul . Oczywiście nowy filtr oleju , miska wyczyszczona , rozrząd zmieniony , szklanki wymmieenione na nowe bo po tej awarii bardziej było słychać dzwonienie (wcześniej tez czasami grały ale nie aż tak mocno).
I właśnie ciekawi mnie skąd ta woda w oleju skoro nie było ubytków wody ? Czy to może być od tych krótkich przejazdów?
A i jeszcze zapomniałem napisać że wyczyściłem odmę bo syf konkretny w separatorze oleju był .