logo

Golf 3 Klub Polska
Forum miłośników VW Golf 3

Poprzedni temat «» Następny temat
mam problem ze zmiana biegow
Autor Wiadomość
DAREKDAREK 

Silnik: 1,9 TDI
Wysłany: 2008-06-15, 16:19   mam problem ze zmiana biegow

mam problem ze zmiana biegow a dokladniej z 1ka i 3jka.myslelem ze to wina zurzytego sprzegla ale po wymianie na nowe okazalo ze dalej jest ten sam problem. po prubie wrzucenia 1 i 3 ki biegi sie zacinaja trzeba ze 2 razy podpompowac sprzeglo zeby wrzucilo bieg...

marrio 
marrio

Silnik: 2,0 GTI 16V
Wysłany: 2008-06-19, 13:23   Re: mam problem ze zmiana biegow

DAREKDAREK napisał/a:
mam problem ze zmiana biegow a dokladniej z 1ka i 3jka.myslelem ze to wina zurzytego sprzegla ale po wymianie na nowe okazalo ze dalej jest ten sam problem. po prubie wrzucenia 1 i 3 ki biegi sie zacinaja trzeba ze 2 razy podpompowac sprzeglo zeby wrzucilo bieg...

WITAM..

miałem dokładnie taki sam problem >> GOLF III 2,0 GTI 16V<<
zwłaszcza przy "wrzucaniu" pierwszego biegu, oraz przy redukowaniu do niższego biegu...
biegi się zacinały i musiałem co najmniej dwa razy naciskać pedał sprzęgła...

okazało się że była TO WINA OLEJU W SKRZYNI BIEGóW...

po wymianie oleju >>koszt około 85zł<< biegi "wchodzą" płynnie

SotoM 
POMOCNIK
SAMEGO SIEBIE

Silnik: pracuje jak złoto
Wysłany: 2008-06-20, 23:46   Re: mam problem ze zmiana biegow

marrio napisał/a:
DAREKDAREK napisał/a:

WITAM..

miałem dokładnie taki sam problem >> GOLF III 2,0 GTI 16V<<
zwłaszcza przy "wrzucaniu" pierwszego biegu, oraz przy redukowaniu do niższego biegu...
biegi się zacinały i musiałem co najmniej dwa razy naciskać pedał sprzęgła...

okazało się że była TO WINA OLEJU W SKRZYNI BIEGóW...

po wymianie oleju >>koszt około 85zł<< biegi "wchodzą" płynnie

ale zauważ kolego zze u ciebie jest inna skrzynia. u ciebie jest wybierak z prętem. u nas w TDIkach juz są linki.
Kolego Darku - musiał bys jeszcze raz spróbować odpowietrzyc siłownik. ja tez zmieniałem sprzęgło u siebie i po 2ch tygodniach jazdy zaczeły mi z oporem wskakiwac biegi 1 , 3 , 5 poprosiłem kolesia aby mi pomógł i zeby mi popompował pedałem sprzęgła i odpowietrzałem jeszcze raz siłownik. pomogło.
a w ogole zmieniałeś u siebie płyn hamulcowy?? bo on też zasila sprzegło. jesli nie to kup sobie 0,5L płynu i przepłukaj układ. tak samo jak bys odowietrzał sprzęgło.
bo problem moze tez byc w linkach.kwestia regulacji.

[ Dodano: 2008-06-21, 14:39 ]
jeszcze jedna rzecz. linka od biegów ta co jest zamocowana na takim plastikowym uchwycie pod cięzarkiem jakby. ten plastik przykręcony jest do całego ramienia nakrętka 8mm klucz 13mm spróbuj poluzować nakrętke (tylko UWAŻAJ aby nie rozpiepszyc tego mocowania linki) i cofnij to mocowanie na maxa do tyłu w str ściany grodziowej i skręć spowrotem. powinno pomóc. dzis robiłem taka rzecz klientowi w TDIku. az dostałem 20zł napiwku hehe :lol: