Wysłany: 2012-01-11, 22:22 Golf III 1.4 bez V biegu ?
Witam, mam problem
Kupiłem Golfa III 1.4 1994 r.
Skrzynia chodzi w miarę ok - biegi wchodzą dobrze. Problem polega jednak na tym, że gdy próbuję wbić 5 (do góry ostatni w prawo) nic się nie dzieje - nie trafiam w żadną zębatkę - w górnym prawym rogu skrzyni jest jakby pusto - dodając gazu jest jak na biegu jałowym . obroty idą w górę i to wszystko.
Osoba która mi to sprzedawała powiedziała że tak jeździł i że skrzynia taka była.
może to głupie ale na gałce jest narysowane 5 biegów
pozwólcie że zapytam inaczej - czy to, ze zalozmy sa tam 4 biegi wplywa mocno na ekonomie i szybkosc pojazdu? Nie katowałem tego auta szczerze mowiac jeszcze, ale nie wiem jak to prowadzic? Majac 4biegowa skrzynie - jadac po trasie 100 na godzine, bede zarzynał auto? Albo inaczej jeszcze jak poprawnie jezdzic samochodem z taka skrzynia?
I co że 5 jest na gałce od zmiany biegów,może stara była wytarta i se zmienił .Jeśli chodzi o ekonomie to do 80-90km/h jest w miarę spoko,powyżej tej prędkości silnik zaczyna wyć i to już raczej zdrowe dla silnika nie jest a i spalanie wzrasta
tez byłem tym zdziwiony ze golf 3 i 4biegi ale używam tego auteczka od miesiąca przyjechłem nim 1000km z Niemiec skąd go przywiozłem
ta skrzynia jest do tego przystosowana gdyż ma dłuższe biegi i nic na tym nie tracisz. Na trasie z Dortmundu moja prędkość nie schodziła niżej niż 140km/h a najwięcej to miałem okazję nim jechać 165km/h i mogę ci też zagwarantować że ta skrzynia będzie ci sie podobała gdy będziesz jeżdził w mieście.
A co do gałki oryginalnie mają napisane 5 biegów ale są tylko 4.
Tak więc jako użytkownik takiej samej wersji mogę zagwarantować że będziesz z niego zadowolony.(a jeśli nie to wystarczy tylko kupić skrzynie 5 i założyć napewno pasuje)
Witam. Sam również mam skrzynie 4 biegowa, i jeśli chodzi o eksploatacje w mieście, to jest jak najbardziej ok niestety na trasie zaczynają się lekkie schody. Prędkość ekonomiczna to ok 90 km/h - obroty nie przekraczają 3k. Już przy 110 silnik zaczyna stawać się głośny i zaczyna przekraczać bariere stosunkowo niskiego spalania - 3500 obr/min. Mimo wszystko nie jest tak zle, i moje początkowe plany wymiany skrzyni odłożyłem na czasy dostatku finansowego xD
Ps. Przepraszam za ewentualne błędy - piszę z komórki.
silnik 1.4 ABD ma 5 biegów, a 1.4 AEX ma 4 biegi.
Skrzynie pasują do obydwu silników, iwęc możliwe, że masz poo prostu włożoną 4 biegową, lub AEX'a z gałką na 5 biegów