Witam,
mam pytanko - musze wymienic skrzynie biegow, mam golfa III 1,6 ABU z 94r. Ktos mógł by mi doradzic o jakim oznaczeniu potrzebuje skrzynie? Z tego co sie orientuje do 1,6 pasuja skrzynie z golfow tak 1,4 jak i 1,6. Szukalem na allegro ale nie chce kupowac skrzyni ktora bede musial zaraz odeslac bo nie pasuje. Z gory dzieki za pomoc
Z tego co sie orientuje do 1,6 pasuja skrzynie z golfow tak 1,4 jak i 1,6
Kup od 1.6 nigdy nie wiadomo jaka jest dokladna różnica ... szukaj 1.6 abu z takiego samego rocznika i kupuj
Silniki 1.4 to dziwne silniki poczatkowo 4biegi, pozniej przez dwa lata produkowali ze skrzynia 5biegów, produkowali go do 95 i pozniej zmienili na silnik z pelnym wtryskiem (AEX, APQ)
A pamietaj sprzedajacy (zwlaszcza na allegro) sprzedadza Ci to co Ty chcesz czyli powiesz ze slyszales ze od 1.4 pasuje to on powie Tak tak Panie pasuje mam taka he
No wlasnie wiem ze najlepiej bylo by z takiego samego silnika jednak o to dosc trudno - slyszalem tez ze od seata chyba ibizy pasuja skrzynie, jednak to jest taka wiedza 'pi przez drzwi', a wiadomo jest to sprawa dosyc pilna i chcial bym jak najszybciej ta skrzynie kupic. Dzieki za porade odnosnie silnika 1.4;]
u mnie na wlepce w bagażniku pisze CKL albo CHL. troche trudno stwierdzic. do jednego typu silnika montowli rózne skrzynki manualne?
CHL, nie bylo skrzyni o oznaczeniu CKL.
Tak, montowali. CHL rozni sie od CNU wartoscia przolozenia biegu wstecznego wynoszaca dla CHL - 4,063, zas dla CNU - 3,875.
Pozostale przelozenia, czyli - 1=3,455; 2=1,955; 3=1,250; 4=0,891; 5=0,740; sa identyczne.
_________________ Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~ MK3
Silnik: ABU Pomógł: 14 razy Wiek: 29 Dołączył: 24 Kwi 2008 Posty: 401 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-10, 16:27
będzie grało. ja jak zmieniałem w swoim ABU skrzynię nie patrzyłem na oznaczenie tylko czy będzie pasowała. ostatecznie kupiłem o innym oznaczeniu i gra muzyka
zakrzak3, do Twojego motoru idzie skrzynia typu 020.
Dla Twojego roku moze to byc skrzynia o oznaczeniu CHC, CHD.
Ja mam osobiscie w 1800 cm3, ABS czyli prawie taki sam motor jak Twoj o poj. 90 KM, skrzynie CHB, podobno pasujaca do Twojego silnika, ale ja podalem co bylo motowane.
CHB jest praktyczne taka sama, oprocz przelozen czwartego i piatego biegu, ludzie na tzm lataja i nawet nie wiedza.