Wysłany: 2011-12-25, 19:38 Brak 5 biegu - uszkodzona skrzynia?
Witam! Problemy z moim golfem nigdy chyba się nie skończą. Wczoraj wymieniałem skrzynię biegów którą kupiłem na allegro (sprzedający zapewniał że jest 100% sprawna). Po zamontowaniu okazuje się że niema 5 biegu. Po prostu nie wchodzi, reszta biegów wchodzi normalnie. Co może być przyczyną braku 5 biegu? Do tego jeszcze nie działa prędkościomierz. W mojej starej skrzyni wtyczka była pionowa, a w tej jest pozioma, czy macie jakieś pomysły do rozwiązania moich problemów?
Silnik: pracuje jak złoto Pomógł: 144 razy Wiek: 30 Dołączył: 22 Lip 2007 Posty: 4017 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2011-12-26, 10:16
brak 5tego biegu
- zle ustawiony wybierak -kwestia regulacji...
- skrzynia nie 5cio a 4o biegowa
- zjechane na maxa przekładnie biegu 5go.
- chyba ze cie gosciu oszukał....
to przełoż impulsator ze swojej skrzyni - jesli pasuje...
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 2 razy Wiek: 23 Dołączył: 23 Sty 2010 Posty: 426 Skąd: Bieżuń
Wysłany: 2011-12-26, 22:46
Ja miałem tak samo u siebie po zakupie i wymiany drugiej skrzyni okazało się,że było zbyt mało oleju a po drugie : nie wiem jak jest u Ciebie ale u mnie przy skrzyni jest taki pręt od biegów on był za mocno wsunięty w strone skrzyni pobawiłem się nim i 5 się odnalazła
Silnik: AAM -> AGG Pomógł: 27 razy Wiek: 23 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 2573 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-12-29, 16:57
SotoM napisał/a:
brak 5tego biegu
- zle ustawiony wybierak -kwestia regulacji...
- skrzynia nie 5cio a 4o biegowa
- zjechane na maxa przekładnie biegu 5go.
- chyba ze cie gosciu oszukał....
to przełoż impulsator ze swojej skrzyni - jesli pasuje...
cześć
mi się dzisiaj zdarzyła niepokojąca sytuację że w prawo nie mogłem lewarka dać żeby wbić 5. potem wbił się w prawo ale do przodu szedł niemrawo jednak bieg już był a potem wbił normalnie jakby nic się nie stało.
Co to może być? olej w skrzyni biegów czy wybierak o którym piszesz zaczyna się psuć"?
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-12-31, 12:51
kulka wałka zwrotnego prawdopodobnie, 20 zeta za podróbę Toprana czyli cała część z kulką, sama kulka też do dostania w zamiennikach ale w katalogach szukać pod starszymi modelami mk1 chyba
Odkopując mój temat napisze kilka słów. Skrzynia była jednak uszkodzona, nie była to kwestia regulacji. Padnięty był synchronizator 5 biegu. Mechanikom udało się przełożyć części z mojej starej skrzyni bez wyjmowania jej z auta