Silnik: AHF+ Pomógł: 36 razy Wiek: 24 Dołączył: 07 Sty 2008 Posty: 1197 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2008-06-05, 12:23
rzeczywiscie zdania sa podzielone... wiadome sa plusy i minusy skrzyni czy manualnej czy automatycznej... tak samo jest w temacie czy obnizac auto czy nie. to komus ma sie podobac wiec jak ktos chce automata to go bedzie mial... ja jednak jestem jak najbardziej za manualem w mniejszym aucie, w przypadku w wyzszej klasy auta jak np. passat, wybralbym automat
Wysłany: 2008-10-09, 23:15 Zmiana oleju w skrzyni automatycznej
Witam czy wymieniał już ktoś olej w automatycznej skrzyni biegów? Co ile wymienia się olej? jak można sprawdzić poziom oleju? jaki olej kupić?
Co do jazdy automatem, dla mnie rewelacja codziennie dojezdzam, do pracy, i silnik 1,9 tdi 110 KM spisuje sie rewelacyjnie, to prawda, ze start jest szybszy niż w manualu, przy wyprzedzaniu tez jest bardzo dobrze.
Silnik: 1.9 TDI Pomógł: 11 razy Wiek: 28 Dołączył: 26 Wrz 2008 Posty: 376 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-10-10, 07:52
Tak jak kolega pawel_ns, napisał ciężko jednoznacznie powiedzieć bo np. w miasto w korki automat jest rewelacyjny ale żeby sobie poszaleć już nie bardzo na szczęście nowe skrzynie automatyczne np. DSG mają opcje pełnego automatu jak rownież sekwencji dającej możliwość manualnej zmiany biegów i to zdecydowanie szybciej i sprawniej niż typowy manual. Osobiscie jeździłem jakiś czas audi A8 4.2 quatro z tą skrzynia i musze powiedzieć ze jest to rewelacja zwłaszcza gdy używa się łopatek przy kierownicy skrzynia jest ultra szybka zmienia biegi przy pedale wcisnietym w podłoge natychmiast po pociągnięciu łopatki dodatkowo sama redukuje w dól przy chamowaniu.
Gdybym miał do wyboru skrzynie manualną i DSG zdesydowanie DSG.
Pozostaje jeszcze kwestia awaryjności i kosztów eksploatacji, no cóż jak to w życiu jednych stać innych nie.