Wysłany: 2009-04-04, 00:31 Zamek w klapie bagażnika!
Witam mam taki problem z zamkiem w klapie bagażnika... przekręcam kluczyk naciskam i nic sie nie dzieje... raz na 30-40 razy zaskoczy... potem jest ok przez 2 zamknięcia i znow to samo.. czyli sie nie otwiera... tutaj daje filmik (nieprzejmować się odgłosami w tle. to tylko koledzy na haju!)... czyli jak to jest w praktyce:
_________________ Volkswagen Golf - niemiecki samochód klasy kompaktowej, produkowany przez firmę Volkswagen od 1974 roku. Nazwa modelu pochodzi od nazwy prądu morskiego: Golfsztrom.
ogolnie ja mialem kiedys ten sam porblem z zamkniem (gdzie zmienialo sie polozenie jego otwarcia oraz zamkniecia i sie zacinal) panowie wiec tak na samym poczatku trzeba z tego co pamietam sciagnac oslone z raczka od srodka klapy bagaznika (1 srubka a potem wczepy) tamtedy dostaniemy sie do mechniazmu zamka... z tego o ile dobrze pamietam jakas z podkladek (chyba w ksztalcie polksiezyca) wyskakiwala z miejsca co powodowalo ze nie zaskakiwal zamek i nie szlo go otworzyc... na dzien dzisiejszy nie pamietam tego tak dokladie poniewaz naprawialem to jakis rok temu zrobcie tak jak napisalem na wstepie a reszte da rade juz na logie naprawic bo to nic skomplikowanego
O dziękuję sprawdzę! a zna ktoś jescze może odp odnośnie drugiego pytania?
_________________ Volkswagen Golf - niemiecki samochód klasy kompaktowej, produkowany przez firmę Volkswagen od 1974 roku. Nazwa modelu pochodzi od nazwy prądu morskiego: Golfsztrom.
Podepnę się pod temat żeby nowego nie zakładać, ale mój problem wygląda troszkę inaczej
A mianowicie..........
tak oto wygląda moja piękna wkładka zamka bagażnika
macie jakieś pomysły jak to zrobić żeby władować nową wkładkę ale żeby pasował do niej mój kluczyk
problem jest o tyle większy bo ze starej wkładki nie można wyjąć tych mosiężnych zapadek
Silnik: 1.9 TDI 90KM [1Z] Pomógł: 11 razy Wiek: 22 Dołączył: 15 Lip 2008 Posty: 1458 Skąd: Janówko k. Brodnicy
Wysłany: 2009-04-06, 18:43
Dzisiaj miałem chwilę wolnego czasu i się za to zabrałem. Faktycznie jest tak podkładka w kształcie półksiężyca, wyjąłem ją i trochę przyciaśniłem jednak problem nadal jest Chodzi o tą podkładkę tak? Sorry za jakoś ale zdjęcie szybko robione telefonem
Imper, ma racje! Ja miałem podobny problem ,tylko że mój zamek od początku kupna był zepsuty źle złożony! Musiałem złożyć go na nowo ! Przy kupnie wkładki uważaj,bo ja kupiłem nowa wkładkę na Allegro i okazało się że jest za długa! Musiałem kombinować! Zamek założyłem ale muszę zrobić z czegoś tą podkładkę bo ja nie miałem jej w aucie! Z tego co widziałem na fotceStefański, ten rozmiar wkładki pasowałby do mojej klapy!
[ Dodano: 2009-04-06, 21:52 ]
Kolego Stefański odnośnie tego,co zrobić ,żeby twój kluczyk pasował do nowej klapy to może pokombinuj coś z tymi zapadkami! Ja kupiłem nową wkładkę i okazało się że mój kluczyk z Golfa pasuje do niej jak ulał Nie wiem czy to dobrze czy źle
Też miałem taki sam problem co autor posta. Męczyłem się, głowiłem, wku...wałem się i NIC... któregoś dnia jak mąciłem przy tym zamku, podszedł do mnie ojciec. Popatrzył co Ja robię i nagle mówi: odejdź...
no więc odszedłem, a on w 10 sek naprawił mi zamek
No więc panowie:
1.ściągasz tapicerkę
2.jak widzisz już cały mechanizm zamka... to mój problem rozwiązało takie dziwne pokrętło... tak jakby miniaturowa laska, którą można obkręcać... ojciec dokręcił i zamknął tylną klapę. No i stał się CUD. Otwiera się do dzisiaj elegancko i co mnie bardzo cieszy - jeśli otworzę drzwi (centralka) to klapę mogę otworzyć bez pomocy kluczyka, a jak drzwi są zamknięte to trzeba tego kluczyka użyć.
Jeśli dalej nie wiesz o co chodzi, to jutro postaram się zrobić zdjęcie i pokazać ci o co mi chodzi.
Chłopaki! a mi się już normalnie otwiera! rozkręciłem z ojcem coś tam pogrzebaliśmy w środku.. przekręciłem taki metalowy pręcik trochę nim poruszałem, nasmarowałem zamek i jakoś działa.. ale zaczął działać 2 dni po zabiegu! jakby coś było nie tak to dam znać! Pozdrawiam! Spróbojcie też mojego sposobu!
[ Dodano: 2009-04-08, 16:13 ]
wiecie czym przymocowałem? kablem miedzianym ale w koszulce takiej gumowej... przeciągnełem o blendę od strony kierunkowskaza za ten drucik a potem w ten otworek gdzie jest miejsce na hak... związałem mocno a potem dopiero założyłemz drugiej strony! i jakoś się trzyma! zobaczymy jak długo! pozdrawiam