witam,ostatnio wymienilem zamek w dzrwiach kierowcy,poprzedni tak zamarzal ze wogole nie dalo sie ich otworzyc,chyba ze gofer postal z godzine na wlaczonym silniku zeby sie rozgrzac w srodku,teraz z tymi drzwiami mam juz spokoj aaale od pasazera juz od kilku dni sa zamarzniete,ma ktos jakis pomysl zeby je JAKIMS CUDEM OTWORZYC??????dodam do tego ze kluczyk w zamku przekrecam do pozycji otwarcia,wsiadam do srodka,ciagne za klameczke drzwi pasazera i klameczka nie ma zadnego oporu,lata sobie luzno a rygelek kolo szyby jest przeciez podniesiony
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-30, 16:05
Jedyna rada to nagrzac w aucie, nawiew na drzwi, a jak zamek pusci to tylko wyczyszczenie i nasmarowanie zamka, innej rady nie ma, sam przez to przechodzilem.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Też teraz to przechodzę i co mogę poradzić to to co kolega wyżej pisze wstaw do ciepłego garażu lub nagrzej w środku aż puści. Potem ja stosowałem olej silnikowy i silikon w sprayu i takim sposobem drzwi kierowcy otwieram bez problemu już 3 dzień od pasażera muszę powtórzyć zabieg bo zdarza im się jeszcze przymarzać.
Dołączam sie do pytania. Czy do nasmarowania trzeba zdejmować boczek?! Jeżeli nie, czy wystarczy psiknąć w rygiel? Ja codziennie jeżdżę odcinkami trwajacymi do godziny czasu i nagrzewanie mało kiedy pomaga! Czy polecacie jakieś konkretne preparaty, czy ogólnei sylikon w sprayu?
Nie wiem jak wy ? Ja kupuję zmywacz wirta i najpierw zmywam tłuste i wydmucham sprężonym
powietrzem (również wkładki zamków i smaruje silikonem w spray - u w środku i mam gites majonez . Równie dobra do zmywania jest benzyna ekstrakcyjna . Samo smarowanie to nałożenie nowej świeższej warstwy poślizgowej .
Ale co dokładnie smarujesz, klamkę? Bo mi się o to rozchodzi którą częsć zamka pozmarowac, czy tę ukryta pod boczkiem, czy wystarczy dobrze wpsiknąć w rygiel zamka
myję i smaruje
W drzwiach : mechanizm zamka -rygla tam najwięcej syfu jest , łączniki ,cięgna , mechanizm klamki i wkład zamka . Samemu roboty godzina . Chyba że wyjmujesz rygiel .
PS . Jeżeli masz centralny pneumata to dłużej ale centralny po tym lepiej działa
Na 100 % to nie jestem przekonany weź strzel w rygiel zmywacz lub Jakiś spray z silikonem
i popsikaj mechanizm klamki i popróbuj parę razy zamykać / otwierać . Wkładkę potraktuj odmrażaczem i nie żałuj materiału by się przelało może coś pomoże a jak nie to może masz
jakiegoś znajomka z kawałkiem garażu jest weekend to może ci użyczą na parę chwil spróbuj
Pozdro
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-02-03, 18:13
ci-nek, przy zamku masz jeszcze plastikową zaślepkę, wtedy masz dostęp do zamka, możesz tam psiknąć, np. WD-40, ale wg mnie lepiej zdejmij boczek i wyjmij cały zamek.
Silnik: 1.4 abd Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 12 Maj 2009 Posty: 427 Skąd: Sulów
Wysłany: 2012-02-05, 13:38
kupilem taki srodek CX-80,to jest cos w podobie do w-40 ale bardziej jest przeznaczony wlasnie do oczyszczania zamkow,kosztowalo to 14 zl,psiknalem wlasnie w miejsce tej plastikowej zaslepki ktora jest na krawedzi drzwi,po tej zapadce zamka i wokol niej,gdzietylko sie dalo bo ten srodek ma aplikator i dobrze jest dostac do wszystkich szczelin,i naszczescie NARESZCIE pomoglo,drzwi juz dzialaja sprawnie ale cx-80 to nie zalowalem,lalem az dolem drzwiami wyciekalo hehe