Wysłany: 2011-05-15, 15:44 Wiatr wygiął mi drzwi ... :/
Witam koledzy
Ostatnio otwierałem drzwi, wiatr zawiał i tak się otworzyły, że ogranicznik nie pomógł i otworzyły się całkiem. Od tamtego momentu drzwi mi opadły bądź się wygięły ... Pojechałem do blacharza ZŁODZIEJA na ul. Kazimierzowskiej przy Ursynowskiej w Wawie (nie polecam tego warsztatu !), poprosiłem żeby mi wyregulował drzwi, powiedział spoko i otworzył szybę i je podniósł. Po 5-8 zamknięciach znów opadły ... wziął kasę za coś co sam mogłem sobie zrobic za free i powiedział że tak będzie się działo i że będą opadały
Jak można to naprawic? Czy można dac jakąś podkładkę pod zawias, czy wyregulowac zawiasy ?
Pozdrawiam
Mario
_________________ Golf stoi szybciej, niż inni jadą...
Na forum jest gdzieś porada a temat podnoszenia drzwi poszukaj. Gorzej jeśli będziesz miał ścięty sworzeń w zawiasie bo wtedy, żeby drzwi dobrze ustawić będziesz potrzebował nowych albo wstawić tam nowy sworzeń. To łatwo zobaczyć zobacz czy zawias przykręcany do nadwozia i do drzwi jest ustawiony w jednej osi.
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-05-15, 21:31
Qlonik, jeśli nie masz luzu na sworzniach zawiasów to takie podciąganie nie jest wcale beznadziejną metodą, możesz śmiało sam to powtórzyć parę razy a dopiero jak nie pomoże pomyśleć o ustawieniu drzwi poprzez odkręcenie zawiasów i zmianę pozycji lub ich wymianę.
podpinam sie pod temat , również mi opadły drzwi kierowcy i pasazera (5d) ale zauwazyłem ze mam luzy na dolych zawiasach jak ciagne za drzwi do gory czyli problem polega ze sworzniami?? jesli tak to normalnie je sie wybija od dołu>? i gdzie można takie dostać?
Qlonik, jeśli nie masz luzu na sworzniach zawiasów to takie podciąganie nie jest wcale beznadziejną metodą, możesz śmiało sam to powtórzyć parę razy a dopiero jak nie pomoże pomyśleć o ustawieniu drzwi poprzez odkręcenie zawiasów i zmianę pozycji lub ich wymianę.
Według mnie to nie ma sensu ich wyginać, samochód dziennie robi 100KM po Wawie, 100 razy dziennie są otwierane drzwi i zamykane. Ręka mnie już boli od podnoszenia ich ... poza tym, jak wysiadam z samochodu i chcę je "podnieść" to słychać jak coś trzeszczy w dolnym zawiasie. Boję się że za którymś razem jak je wygnę to odpadną
A jak myślicie, jak bym odkręcił drzwi o oba zawiasy (górny i dolny) odkręcił i podniósł do góry ... dało by to coś? Kolega twierdzi że całe drzwi mam do wymiany, nie ukrywam że lekko mnie zaniepokoił
Pozdrawiam
Mario
_________________ Golf stoi szybciej, niż inni jadą...
Mi też nie dawno zdarzyła się taka sytuacja ale od strony pasażera Tak opadły że nawet po oryginalnej regulacji przez śrubki nie podniosły się aż tak bardzo Podpinam się pod temat ! A najbardziej interesuje mnie gdzie można kupić pasujący sworzeń do drzwi ? Czy od Mk ii pasuje ?
dzis dowiedzialem się ze zawias w golfie przynajmniej w moim 5d 95/96 rok sklada sie z dwoch czesci , górna czesc jest na stałe ze sworzeniem wiec nie da sie go wybic ,w srodku tych dwoch czesci jest srubka ktora to wszystko trzyma , w moim przypadku wystarczylo dokrecić ta srubkę
patryk28091991 dzis dzwonilem do aso i nie da sie kupic samego sworznia tylko polowe zawiasu ze sworzniem koszt 63 zł , wiec warto wybrac sie na szrot i znaleść cos w dobrym stanie
Silnik: Vento 2E Pomógł: 255 razy Dołączył: 03 Sie 2008 Posty: 4046 Skąd: małopolskie
Wysłany: 2011-05-18, 22:59
Bierzcie zawsze na szrocie zawiasy od wersji 4 drzwiowej, sa symetryczne i z prawych drzwi (mniej zużyte) pasują do lewych, tylko górny ma inny wymiar jak dolny. Po jakieś 10-20 zeta chodzą
Bierzcie zawsze na szrocie zawiasy od wersji 4 drzwiowej, sa symetryczne i z prawych drzwi (mniej zużyte) pasują do lewych, tylko górny ma inny wymiar jak dolny. Po jakieś 10-20 zeta chodzą
Czy to znaczy, że dolny zawias z prawych drzwi z golfa 5D można założyc do drzwi kierowcy i będzie pasiło?
Miałem z vento oba zawiasy drzwi kierowcy i podobno nie pasowały
Ja też miałem taki problem niedawno ale wystarczyło podkręcić śruby które trzymają drzwi i śpiewa i tańczy obóz komańczy Pajdus unoszenie drzwi na barkach nic nie da a możne nawet wręcz pogorszyć sytuację
_________________ Siw3kCzy ciemno czy jasno jade Golfem przez Miasto!!!