Witajcie. Mam problem z moim szyberdachem w golferku 1,9d 92 r. Otóż kupiłem golfa z szyberdachem ręcznym uszkodzonym. Na aukcjach oraz na żadnych stronach internetowych niemogłem znależć takiego szybra jak mój. Nasuwa mi się myśl, że jakiś głąb wyciął dziurę w dachu i zamontował jakis uniwersal made in allegro and china . Czy orientuje się ktoś czy w golferach MK3 montowane były szyberwizjery ręczne z olbrzymim pokrętłem??? Muszę wymienić szeber na nowy i chcę kupić elektryczny wraz z podsufitką, bo wokół lampki mojej podsufitki niema takiego podłużnego wypustu w któym chowa się silniczek szybra.
Niestety niejest to taki szyber jak w linku z polo. Ma korbe ale przy samej szybie i niejest wysuwany do tyłu, tylko uchylany. Dzisiaj zrobie fotkę.
[ Dodano: 2011-12-18, 12:35 ]
Fotka szyber dachu. Nie patrzcie na rozklejajaca sie podsufitkę, bo i tak bedzie obszyta na nowo na czarno.
http://imageshack.us/phot.../hpim0711o.jpg/
Silnik: 1.6 AEE Pomógł: 8 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 265 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-12-18, 13:51
Niestety nie jest to oryginał . Pozostaje doprowadzic go do porządku bo wymiana na oryginał wiąże się z wieloma przeróbkami między innymi zrobieniem w słupkach odprowadzenia wody co jest niestety majstersztykiem w dachu bez oryginalnie mocowanego szybra .
[ Dodano: 2011-12-18, 13:53 ]
mojzesz09 napisał/a:
zwymiarowany ori szyber elektryczny??
Ten co masz jest poprostu wstawiony po uprzednim wycięciu dziury . Oryginał ma zawinięte brzegi dachu w trakcie robienia otworu . Więc opcja wymiany na oryginał w tym przypadku odpada
Przerrobic troszki dach to nie problem poniewaz jestem blacharzem samochodowym. Podsufitke bym kupil ori do elektrycznego wizjera. Mocowania w dachu można dorobic bo golfer bedzie calutki malowany. Jeśli ktoś miałby chwilkę czasu oraz chęci aby zmierzyc wielkość dziury na szyber i jakie są odległości szybra od słupków oraz od szyby przedniej. Bedziemy rzeźbić
Silnik: 1.6 AEE Pomógł: 8 razy Wiek: 42 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 265 Skąd: EL ... EL
Wysłany: 2011-12-18, 14:23
mojzesz09 napisał/a:
Przerrobic troszki dach to nie problem
Niestety to nie troszkę Rzeźba to też za dużo zachodu .
Lepiej wstawić nowy dach z otworem . Ale zrobic kanały odpływowe to tak jak pisałem wcześniej majstersztyk .
Jako punkt odniesienia zlap krawedz zagiecia dachu przy szybie i srodek. Wymiary maja byc +/- poniewż chce tylko wiedziec czy dziura nie jest w ktoras strone przesunieta i czy niejest czasami za duza.
Przerrobic troszki dach to nie problem poniewaz jestem blacharzem samochodowym
musiał byś wspawać oryginalny stelaż do mocowania szyberdachu, bo nie będziesz miał do czego przykręcić oryginału..
Skoro jesteś blacharzem, to pozbądź się tego co tam masz, zaspawaj dziurę i po kłopocie.
jak zaspawam całą dziure to posciaga blache na dachu i popieprzy caly dach. Wymiana calego dachu to za wiele roboty. Wole przerobic otwor z lekka i dorobic uchwyty i zamontowac ori elektryczny.