Wysłany: 2012-01-30, 19:35 Szyba zamarzająca od środka
Witam nie wiem czy odpowiedni dział ale jeśli nie proszę o przeniesienie.
Problem polega na tym ze szyba przednia jest chyba czymś wysmarowana, w pierwszej kolejności zamarzają smugi które widać pod światło
Czym tą szybę umyć próbowałem rozpuszczalnikiem płynem do szyb.
W lato co jakiś czas po umyciu szyby powiedzmy po 2 tygodniach robi się takie mleko które także widać pod światło może to coś pomoże od czego to się może dziać
Silnik: 1.4 ABD Pomógł: 136 razy Wiek: 31 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 3163 Skąd: ELE Łęczyca
Wysłany: 2012-01-30, 20:38
Jak dawno temu wymieniales filtr kabinowy? Wg mnie pierw trzeba zadbac, aby szyby nie parowaly, potem nie bedziesz mial problemu ze szronem od wewnatrz. Ja szyby mylem jesienia, do tego celu uzylem pianki do szyb K2 oraz suchych recznikow papierowych. Wiosna wymienilem filtr kabinowy i jak do tej pory nie mam problemu z parowaniem szyb.
Jak masz garaz to po skonczonej jezdzie uchyl szyby, aby wyrownalo sie powietrze, niech wyleci to zaparowane, ktorym oddychales w aucie. Polecam owiewki na przednie szyby, na kazdym postoju uchylam szyby ok. 5 mm i nie mialem przypadku zaparowania szyb, moze troche w deszczowe dni, ale tylko deko.
_________________ REGULAMIN FORUM
Potrzebny nr części z ETKA? - PW ( podać rocznik i model silnika ) - w wolnej chwili pomogę
Silnik: 1.9TDI 1Z Pomógł: 41 razy Wiek: 26 Dołączył: 15 Maj 2009 Posty: 1068 Skąd: Bielsko-Biała / Katowice
Wysłany: 2012-01-30, 21:59
Jagodzianka (denaturat) dobrze czysci szybe. Pozniej przetrzec na sucho i brak "zaciekow".
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Dzięki za podpowiedzi jutro posprawdzam w zbiorniczku na płyn do spryskiwaczy jest wlany denaturat pół na pół z wodą podczas tych mrozów jak popryska to lekkie falbanki się robią może trzeba by wlać sam denaturat?
kolego albo masz najeb.... sniegu = woda w dywaniku albio dziory dla tego mokre wywaniki golfy tak maja słuchaj dam ci 100% rade miekkie gazetki pod dywaniki jak nasiakna wywalasz i wkladasz nowe i jak reka odjal a na wiosne wysusz dobrze go i uszczelnij moze nie masz dziorek ale moze korki powypadaly zainteresuj sie a narazie nie trac kasy na preparaty tylne szyby plynem badz szamponem na gabdze natrzyj aby sie nie spienily i musza byc czyste na bank nie zarosieja i nie zamarzna nie polecam tego na przednich i boczych przednich bo rozmazuje tłuszcz ten obraz
Silnik: 1.8 /ADZ + LPG Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 398 Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-01-31, 21:39
PtasiorSki napisał/a:
kolego albo masz najeb.... sniegu = woda w dywaniku albio dziory dla tego mokre wywaniki
mi zamarzła szyba raz , ostatni raz. Tydzien temu zamarzła i za pół godziny nie było wykładziny w aucie, wykładzina lezy i czeka na wiosnę w piwnicy, wygłuszenie 'gnój' na smietnik , korki wszystkie są , a mimo to stała kwarta wody , gdzieś pokapywało lub pokapuje ale teraz jeżdżę na 'wyborczej' i jest gitara- tylko pizga od blachy
Sprawdzałem dotykając w każdym miejscu wykładzinę wszędzie sucho zresztą na jesień łatałem dziury w podłodze taak by wszystkie szyby zamarzały a tu jest tylko przednia
walczyłem z tym samym dziś miałem szyby białe wszystkie...pierwsze co zrobiłem odmroziłem go całego wszystkie szybki wytarłem do suchego i jeszcze później pół godziny wentylator maks na 4 i ciepło do końca na szybę. Po pół godziny wsiadłem zgasiłem wszystko otworzyłem wszystkie drzwi na szeroko żeby wilgoć sobie odparowała ale na zewnątrz a nie na szybkę
na koniec szampon bambino kupiony za 6 zł plus dobra ściereczka i wcieramy go w szybkę aż się ładnie rozejdzie. A no i jeszcze po gazetce pod dywanik z przodu bo mam wilgoć. Od 10 godzin stoi i szyby czyste póki co
Silnik: TDI AFN ++ Pomógł: 32 razy Wiek: 27 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 1401 Skąd: Lidzbark Warmiński
Wysłany: 2012-02-02, 09:35
Jeżeli przednie dywaniki masz suche to mozna wykluczyć nieszczelnośc nagrzewnicy czy dziury w podłodze prze które woda może dostawac sie do auta, wilgotne dywaniku najczescie sa przyczyną parujących szyb, podstawą jest tez sprawny filtr kabinowy, u mnie tez raz na jakiś przednia szyba zachodzi taka delikatna mgiełka, biore wtedy papierowy reczniczek i gdy szyba jest sucha przecieram dokładnie, w czsie jazdy warto też na troszke uchylić dwie szyby tak aby był przewiew i swierze powietrze dostawało sie do kabiny, jak jest ładna pogoda otworz wszystkie drzwi niech auto solidnie sie przewietrzy, na koniec tak jak juz koledzy wyzej wspominali pod dywaniki gazeta i problem napewno sie zmniejszy.
_________________ Zapraszam do obejrzenia mojego "ARL"-a;-)