witam . wiecie może czy do golfów 3 były zakładane wszystkie jednakowe przednie szyby ? Czy się róznią ? Bo muszę szybę kupić i nie wiem czy mogę zamówić od obojętnie jakiego modelu..
raczej niema różnicy w szybie.są jedynie różnice sitodruku do modelu montowanego golfa. Np. Golf 5 ma 2 rożne szyby o tych samych wymiarach ale z innym zastosowaniem. (stopki lusterka i inny sitodruk.
Szyba do golfa 6 niczym praktycznie nierówni sie od szyby z golfa 5 , jedynie gabarytem szyby . 1 mm większa od szyby od golfa 5
Silnik: 1,6 75KM Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 233 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2009-02-15, 21:33
Witam "robercik" jaki jest koszt łącznie z robocizną tej szyby z filtrami o której mówisz?? i jeszcze jedno pytanie do wszystkich >> jechałem za ciężarówką i pech chciał że wypadł gościowi kamień i po odbiciu od asfaltu walnął mi w szybę.. jest teraz kropka wielkości ok 2mm i od niej odchodzą 3 kreski.. pytanie co robić w takiej sytuacji??? to będzie coraz bardziej pękać? trzeba wymieniać całą szybę przednią czy są może serwisy gdzie to w jakiś sposób poprawiają? i oczywiście jakie są koszta tej operacji? z góry dzięki za pomoc
U mnie też tak było , mała kropeczka której nie zauważyłem podczas kupna... a w zime gdy było -17... a od srodka dawało non stop ciepłe powietrze to poszły dwie kreski przez całą szybę.. co do kosztów to tam gdzie u mnie wymieniają szyby ( wszystko ) to chcieli około 300zł .
na allegro można kupić szybę za 100 ale nie zawsze jest blisko , a szyb zazwyczaj nie chca wysyłać , a jak już zechcą to przesyłka ok 50- 70 zł .. więc jeśli sie doliczy wklejenie to sie nie opłaca moim zdaniem .
Ogólnie najlepiej jest poszukać szybe gdzieś na pobliskim szrocie.. Tylko że nie zawsze mają takowe.. i się robi problem wtedy.. ja muszę już wymienic bo już ponad miesiac tak jeżdzę.. a dowodu nie chce stracić...
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2009-02-16, 15:07
Tapi, tu sie z toba nie zgodze. Ja naprawialem swoja szybe 2 miesiace temu( o gory odprysk a na dole odprysk a od niego szła pajęczyna na 15cm) Gość mi to zrobil ze prawie nic nie widać wzial 100zł za wszystko i gwarancja dozywotnia na sklejenie. CO prawda duzo zalezy od rodzaju pęknięcia i od auta bo moze byc bite i nadwozie nie bedzie sztywne i wtedy bedzie lipa ale to juz on sam oceni czy sie da naprawić. Nowa szyba 400 w gore w moich okolicach(zielona)
http://www.tedrex.pl/
zobacz jak wyglada szyba po naprawie. Jak znajde to Ci wrzuce swoje zdjecia z naprawy
szwagier kupywał nówke szybe z pilkingtona za 350 zł z primerem i klejem. tyle wyszło w sklepie
[ Dodano: 2009-02-16, 22:48 ]
dokładnie nie znam cen szyb ale robie wiele szyb przednich do samochodów.
większość do aut niemieckich koreańskich i japońskich. ale wiem ze każda szyba jest inna. każda szyba rożni sie gabarytami i wygięciem a to ze z laminują folią PVB i wyjdzie z zakładu nie znaczy jeszcze ze będzie idealnie pasować do samochodu.
w dzisiejszych czasach sztuka jest sztuka czy niedogieta czy przegieta w procesie. ważne by opylić.
Silnik: A4 Avant AFN Pomógł: 19 razy Wiek: 23 Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 466 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2009-02-17, 14:54
piter1404 napisał/a:
No dzisiaj się byłem pytać w zakładzie i 350zł biała szyba łącznie z robocizną z paskiem 15zł drożej..
Biała? czemu nie zainwestujesz w zieloną? Pomysl jeszcze o tym ze jezeli przy wymianie szyby uszkodzą lakier o masz gwarantowane gnicie i nic z tym nie zrobisz, wiec jak juz robisz ot jedz do lepszego warsztatu a nie tam gdzie najtaniej
Silnik: 1.8 TDCI Pomógł: 47 razy Dołączył: 20 Sie 2007 Posty: 933 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-02-17, 16:23
piter1404, bież z paskiem i zieloną a nie będziesz żałował bo autko lipnie wygląda jak masz wszystkie zielone szyby a czołowa jest biał już takiego golfa widziałem troche to szpeci może poszukaj u innych szklarzy ja za zielona z paskiem i robocizną dałem 370 zł ale był też taki co wołał 470zł więc warto po pytac tu i tam bo 100zł piechota nie chodzi powodzenia
Silnik: 1,6 75KM Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 233 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2009-02-17, 16:46
"Nowal" wybrałem najlepszy (no renomowany ) zakład w moim mieście także o jakieś błędy z ich strony się nie martwie. Jeśli chodzi o szyby to ja w tym temacie jestem ciemny czyli mówicie że golfina w standardzie ma te "zielone" szyby? nawet nie wiem po czym to rozróżnić a co do tego paska to wezme go